Vukovar: Završeni 25.Dani kulture Srba SKD “Prosvjeta”, Gordana Pavić iz Dalja dobitnica je nagrade “Branimir Kurucić”

Svečanim programom u Srpskom domu Vukovar sinoć su zatvoreni jubilarni 25.Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

– Od 14.juna kada je počela ovogodišnja manifestacija održano je osam programa koji su okupili više od sedam stotina učesnika. Kao organizatori smo posebno zadovoljni jer su naši programi u godini jubileja bili izuzetno posećeni – ističe predsednik Prosvjetine Koordinacije Svetislav Mikerević. Dani kulture Srba su svečano otvoreni u Belom Manastiru, a zatim je u Osijeku upriličeno pesničko veče, smotra recitatora održana je u Jagodnjaku, a susret literaraca u Borovu. U Markušici je održano dramsko veče, vukovarska Prosvjeta bila je domaćin likovne kolonije, a u Pačetinu je organizovana smotra folklora.

Svake godine se na završnom programu dodeljuje godišnja nagrada Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju , Baranju i zapadni Srem koja je nazvana po osnivaču SKD “Prosvjeta” na istoku Hrvatske Branimiru Kuruciću. Ovogodišnja dobitnica je pesnikinja Gordana Pavić iz Dalja, a nagradu “Branimir Kurucić” koja se dodeljuje za afirmaciju srpske kulture u Hrvatskoj, uručila joj je potpredsednica SKD “Prosvjeta” Radmila Latas.

– Ova nagrada mi znači mnogo i hvala svima koji su mi je dodelili, a posebno mom velikom prijatelju i pesniku Milenku Vasiljeviću Čiki koji se setio da me predloži i Koordinacionom odboru SKD “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem koji je taj predlog prihvatio – rekla je dobitnica nagrade. Gordana Pavić se pisanjem bavi od detinjstva, do sada je izdala 13 knjiga poezije, proze i aforizama, a trenutno priprema svoju četrnaestu knjigu “Dnevnik moje svakodnevnice”.

Novak Kolar

U programu su nastupili članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor, učenik Muzičke škole Novak Kolar na harmonici, pobednici recitatorskog i literarnog takmičenja Marko Vorkapić iz Jagodnjaka i Vanja Borojević iz Vukovara, Tamburaški orkestar Vučedolski zvuci sa solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem i Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Vanja Borojević, pobednica literarne smotre u kategoriji srednjih škola

Dane kulture Srba istočne Slavonje, Baranje i zapadnog Srema zatvorio je potpredsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Siniša Tatalović iz Zagreba koji je izrazio zadovoljstvo što u Prosvjetinim programima učestvuje sve više mladih ljudi.

– Jako je važno da imamo društvo u kojem se mladi ljudi mogu osloboditi i slobodno iskazati svoj identitet i svoju pripadnost. To je nešto što je nama kao zajednici važno, ali to je važno i Hrvatskoj jer je to jedan indikator demokratičnosti, slobode i otvorenosti . Mislim da smo na dobrom putu i da su u tome zasluge svih ovih kulturnih pregalaca koji kao volonteri rade na pripremi programa i njihovoj realizaciji, ali tu je izuzetno važna i uloga naših političkih predstavnika koji su svojim političkim i javnim delovanjem stvorili takvu atmosferu i klimu u društvu da smo mi sve više prihvaćeni i da sve slobodnije možemo realizovati te programe i ostvarivati naše pravo – zaključio je Tatalović.

Tekst i foto: D.Bošnjak