Od srede 8. juna 2022. jeftinije gorivo

Vlada je danas na telefonskoj sednici donela mere za ublažavanje rasta cena goriva. Donesene su: uredba o izmenama trošarina na energente i električnu energiju i uredba o utvrđivanju najviših cena naftnih derivata. Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije objavio je da se smanjuju trošarine na dizel i benzinsko gorivo i uvodi dvonedeljni obračunski period.

Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Vlada je do sada već jednom intervenisala i smanjila trošarinu za 40 lipa. Danas je trošarinu smanjila za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina. Za dizelsko gorivo je već bilo smanjenja za 20 lipa i danas je nastupilo smanjenje za dodatnih 20 lipa. Cene će se menjati svakih četvrnaest dana, a nove cene stupaju na snagu u sredu.

Uredba o trošarinama biće na snazi 30 dana te će se nakon toga opet proceniti situacija.

Dizel bi bez Vladinih mera sutra koštao 15 kuna i 80 lipa po litri, dok bi za litru benzina građani morali odvojiti 15 kuna i 78 lipa, a za plavi dizel 10 kuna i 87 lipa po litri.

Stupanjem na snagu Uredebe maksimalne maloprodajne cene naftnih derivata na benzinskim pumpama, litra dizela iznosiće 13 kuna i 8 lipa, litra benzina biće 13 kuna i 50 lipa, a za litru plavog dizela građani će izdvojiti 9 kuna i 45 lipa.