25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Potpisani ugovori s privrednicima, paket potpora vredan 2,5 miliona kuna

4 min read

Župan Damir Dekanić potpisao je u Palati Srem u Vukovaru ugovore o dodeli potpora za razvoj i unapređenje poslovanja privrednih subjekata na području Vukovarsko-sremske županije za 2022. godinu. Ugovore su potpisala 62 privrednika s područja naše županije. U ovogodišnjem županijskom budžetu za razvoj privrede obezbeđena su nikad veća sredstva.

– U odnosu na prošlu godinu, kada je taj paket bio 500.000 kuna, potpore smo podigli na 2.500.000 kuna, što je povećanje od 500% – rekao je župan Dekanić.

Prema rečima županijske pročelnice za privredu Marije Budimir na javni poziv za mikro, male i srednje preduzetnike, koji je objavljen 13. aprila ove godine, a zbog utroška sredstava privremeno obustavljen 25. aprila, do donošenja Odluke o raspodeli potpora 5. maja, stigle su čak 444 prijave.

– Minimalni iznos potpore je 10.000 kuna, a maksimalni 50.000 kuna. Vukovarsko-sremska županija je sufinansirala program preduzetnika sa 70%, što znači da njihovo ulaganje iznosi 30%. Sredstva su bila namenjena ili za adaptaciju prostora ili za kupovinu opreme, alata i svega onoga čime oni mogu unaprediti svoj rad – kaže Marija Budimir.

Bespovratna sredstva povukao je i Ilija Gačić, vlasnik firme za transport robe sa sedištem u Vukovaru.

– Dobili smo 40 hiljada kuna i to nam jako puno znači jer ćemo novac uložiti u alate koji su nam potrebni za održavanje i unapređenje posla te smanjiti trošak. Umesto da plaćamo usluge, ovako jedan deo posla možemo sami odraditi uz te alate, koje ćemo kupiti za održavanje voznog parka. Ovo je prvi put da smo dobili bespovratna sredstva i drago mi je zbog toga jer želimo da unapredimo svoje poslovanje – rekao je u izjavi za Radio Borovo Ilija Gačić, čija firma ima četiri zaposlena radnika.

Najveći problem, dodaje Gačić, predstavljaju cene goriva.

– Cene goriva rastu svakih sedam dana, a to je u našem poslu velika stavka, 50-60 odsto od ukupnih trošarina koje imamo. Iako je tržište nestabilno, ne smemo stati s poslom – napominje Gačić.

Ugovor na 50 hiljada kuna potpisao je Zoran Pejaković iz Borova, vlasnik obrta za poliranje i čišćenje motornih vozila.

– Ova potpora znači puno za unapređenje poslovanja, a možda i zaposlimo još nekoga. Novac ću uložiti u alat, koji mi je neophodan, da budem brži, efikasniji i ostvarim veći profit – kaže Pejaković, koji je zasad jedini zaposleni u obrtu čije je sedište u Opštini Borovo.

Iako je objavljivanje javnog poziva bilo ranije najavljeno, veliki broj prijava bio je nepotpun, upozorio je župan Damir Dekanić.  Bilo je i slučajeva da su prijavitelji tražili sredstva za informatičku opremu, što nije predmet ovog javnog poziva.

– Upravo kod ovih malih, koji tek počinju, bilo je nedostataka u prijavama,  tako da ćemo iduće godine poraditi puno više u tom delu. Čestitam svima koji su dobili sredstva putem ovog javnog poziva jer su uložili i truda i znanja da bi došli do sredstava. I, naravno, svi moraju podneti izveštaj kako su utrošena ta sredstva. U suprotnom moraće vratiti sredstva. Mogu najaviti da će u idućoj godini sredstva za potpore biti još veća, a fokusiraćemo se na male preduzetnike, koji tek kreću u posao – poručio je župan Damir Dekanić.

Tekst: D.Zečević, Radio Borovo

Foto: D.Z./VSŽ

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link