Grad Vukovar kreće u istraživanje geotermalnih izvora za dobijanje toplinske energije.

Gradu Vukovaru je odobren projekat “Čista energija za Vukovar” za koji je pre nekoliko dana u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije potpisan ugovor.

– Cilj projekta je korištenje geotermalnih izvora za dobijanje toplinske energije na području Vukovara, a krajnji cilj, ukoliko se naravno sve pokaže onako kako očekujemo i kako se nadamo, jeste jeftinija toplinska energija, prvenstveno za stanare višestambenih objekata na području grada Vukovara – rekao je na konferenciji za medije vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Grad Vukovar se javio na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije pod nazivom “Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije” u okviru programa “Energija i klimatske promene” koji se finansira iz Finansijskog mehanizma Evropskog ekonomskog prostora 2014. – 2021. u Hrvatskoj . Taj mehanizam je zasnovan na Sporazumu između Evropske unije, Islanda , Kneževine Lihtenštajna i Kraljevine Norveške. Ukupna vrednost projekta je milion i 953 hiljade kuna, od čega je gotovo 84 odsto bespovratnih sredstava.

– Radi se o tome da će u naredne dve godine, koliko traje ovaj projekat, Grad Vukovar provoditi sva istraživanja i ishoditi sve dozvole kako bi mogli u perspektivi krenuti s građevinskim radovima, odnosno radovima na bušotini. Kada smo komunicirali s ljudima iz struke o ovom projektu rekli su nam da je realnost 10 godina od samog početka, gde smo danas, kad potpisujemo i predstavljamo ovaj ugovor, do samog funkcionalnog sistema. To je nešto što je strateški razvoj grada i na tome moramo raditi kroz ovaj i naredne mandate – istakao je zamenik gradonačelnika Filip Sušac.

Vukovar, kako je pokazala studija iz 2016.godine, ima geotermalnog potencijala jer se nalazi na rubu Panonskog bazena i opravdano je provoditi istraživanja, podsetio je viši savetnik za energetsku efikasnost Branko Knežević.

– U planu je da se maksimalno istraživanje vrši u okolini, odnosno u što bližim delovima naših toplana, na Olajnici i u Borovu naselju – pojašnjava Knežević.

Projekat će biti proveden u saradnji sa Tehnostanom , Vukovarskom razvojnom agencijim i islandskim partnerom, firmom EFLA za inženjerski konzalting.

D.B.