Bijelo Brdo: Koncert SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” okupio 170 učesnika, čuvara običaja i tradicije

U organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bijelo Brdo i bjelobrdskog Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj”, u nedelju uveče u Domu kulture u Bijelom Brdu upriličeno je Veče narodnih igara i pesama. Pored domaćina i organizatora, posetiocima programa predstavio se i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara te folklorne sekcije “Prosvjetinih” pododbora iz Negoslavaca, Garešnice i Vojnića, ukupno 170 učesnika u programu, saznajemo od predsednika bjelobrdskog SKUD-a i zamenika predsednika Pododbora Bijelo Brdo Tihomira Sekeruša.

– Prošle godine smo zahvaljujući ublažavanju epidemioloških mera uspeli organizovati “Bjelobrdsku pudarinu”. Ovo je prvi folklorni program ove godine, koji je okupio veći broj učesnika – rekao nam je Sekeruš.

U izjavi za Radio Borovo osvrnuo se i na reorganizaciju rada društva.

– Danas imamo Omladinski ansambl s 15-ak članova, a od ove zime i Dečji ansambl s 24 člana – kaže Sekeruš.

Po prvi put u Bijelom Brdu predstavila se folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbora Vojnić. Po rečima predsednice Nade Malbaše, saradnja je uspostavljena preko zajedničkih prijatelja.

– Poveznica je Ansambl narodnih igara iz Vukovara, koji nam pomaže u radu pa bih se ovim putem zahvalila direktoru Ansambla Dejanu Kuruciću i njegovim saradnicima Zoranu Abadžiću i Zoranu Novoselcu – ističe Malbaša.

Direktor Ansambla narodnih igara Dejan Kurucić, predsednica SKD “Prosvjeta” pododbora Vojnić Nada Malbaša i generalni sekretar SKD “Prosvjeta” Zagreb Slobodan Živković

Folklorna sekcija pododbora Vojnić broji 20-ak članova, a u Bijelo Brdo ih je došlo 18, uzrasta od 8 do 16 godina.

– Utisci su zaista pozitivni. Naši ljubazni domaćini, koji su nas dobro ugostili, pokazali su nam Bijelo Brdo, a obišli smo etno kuću, crkvu i stadion – priča Nada Malbaša.

Sa ukidanjem epidemioloških mera ovog proleća pododbori su intenzivirali svoj rad, što je u izjavi za Radio Borovo pozdravio generalni sekretar društva Slobodan Živković.

– Zahvaljujući prvenstveno ljudima koji su te pododbore vodili, uspeli smo sačuvati ono jezgro, koje je važno za funkcionisanje svakog našeg pododbora. Drago mi je što u večerašnjem programu, pored domaćina,  učestvuju i folklorne sekcije s područja cele Hrvatske. To pokazuje da je društvo veliko, aktivno i spremno da odgovori na ovakve izazove – zaključio je Živković, generalni sekretar SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, koje danas ima 52 pododbora širom Hrvatske s preko dve hiljade aktivnih članova, a u najavi je i osnivanje novih pododbora.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo