Na Smotri literaraca u Borovu prva mesta osvojile Mihaela Subašić iz Mirkovaca i Vanja Borojević iz Vukovara

U okviru 25. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, koji se ove godine održavaju od 14. maja do 5. juna, u petak je u Borovu održana Smotra literaraca, čiji je domaćin bio pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu.

U konkurenciji 24 literarna rada iz devet osnovnih škola s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije prvo mesto osvojila je Mihaela Subašić iz Osnovne škole “Nikole Tesle” Mirkovci. Njena mentorka je Jasenka Vasiljević.

– Moje “Pismo iz rodnog kraja” govori o ljudima koji su otišli iz zavičaja, u potrazi za boljim životom, ali nisu bili srećni u tuđini pa su se vratili u rodni kraj – priča ova učenica osmog razreda, koja nakon osnovne škole planira da upiše Gimnaziju u Vukovaru, matematički smer.

Drugo mesto u konkurenciji osnovnoškolaca osvojila je Anđela Zlatović iz OŠ “Negoslavci” dok je treće mesto pripalo Anđeli Dobrić iz OŠ “Markušica”.

Na Smotri literarnog stvaralaštva učestvovale su osnovne škole “Nikole Andrića” i “Siniše Glavaševića” iz Vukovara, OŠ “Bijelo Brdo”, OŠ “Negoslavci”, OŠ “Markušica”, OŠ “Nikole Tesle” Mirkovci, OŠ “Bršadin”, OŠ “Borovo” i OŠ “Dragutina Tadijanovića” iz Vukovara.

Od 10 radova iz tri vukovarske srednje škole, Gimnazije Vukovar, Ekonomske škole i Tehničke škole “Nikole Tesle”, najboljim je proglašen rad Vanje Borojević, učenice trećeg razreda Gimnazije Vukovar.

– Napisala sam pesmu u prozi na temu “Možda je to bila ljubav”. Moj mentor je Danica Puškar. S obzirom na konkurenciju nisam očekivala prvo mesto. Iznenađena sam kvalitetom radova, pogotovo osnovnoškolaca – rekla nam je Vanja, koja planira da upiše studije psihologije.

Drugo mesto pripalo je Dejanu Kojčinoviću iz Ekonomske škole Vukovar, a treće Sari Atlagić iz vukovarske Gimnazije.

U ocenjivačkoj komisiji bili su učitelji razredne nastave iz Osnovne škole Borovo: Ljiljana Sremac, Ljiljana Dokić i Dragan Rakazović.

– Svi ovi radovi su sjajni. Moja poruka ovim učenicima je da se i dalje bave literarnim stvaralaštvom jer očito je da talenat postoji i da mentori daju sve od sebe da ih motivišu da napreduju, razvijajući taj svoj talenat – poručio je Rakazović.

Kvalitetom učeničkih radova zadovoljan je i Svetislav Mikerević, predsednik Koordinacionog odbora SKD “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem iz Vukovara, u čijoj se organizaciji i održava ova manifestacija. 

– Izuzetno sam zadovoljan brojem i kvalitetom radova na ovogodišnjoj Smotri literarnog stvaralaštva. Evidentno je da je uložen veliki trud učenika i njihovih mentora pa im se ovim putem zahvaljujem – rekao je u izjavi za Radio Borovo Svetislav Mikerević.

U planu je, najavio je Mikerević, izdavanje zbirke s najboljim učeničkim literarnim radovima.

Svim učesnicima Smotre literarnog stvaralaštva u Borovu uručene su zahvalnice, a nagrađeni učenici dobili su i prigodne poklone.

Program ovogodišnjih 25. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema nastavljen je ovog vikenda likovnom kolonijom, koja se danas i sutra održava u Vukovaru, u organizaciji vukovarskog pododbora SKD “Prosvjeta”.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo