27/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Književno-recitatorsko veče u Borovu okupilo više od stotinu posetilaca

5 min read

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Borovo organizovali su 4. književno-recitatorsko veče, koje je održano u četvrtak uveče velikoj sali Kulturnog centra Borovo.
 


Borovskoj publici prvi put se predstavila Nataša Cvijančević iz Osijeka koja poeziju piše od osnovne škole.

– Nedavno sam objavila svoju prvu zbirku “Sve sam pesmi mogla reči”. Iako sam učestvovala na različitim manifestacijama prvi put sam u Borovu, gde ću predstaviti svoju poeziju – kaže ova članica SKD “Prosvjeta” pododbora Osijek.


Prvi put u ovom programu učestvovala je i Branislava Jurišić Maričić iz Trpinje, koja je pre pet godina objavila zbirku “Što je lepo kad se neko voli”, a u pripremi je i nova. Poeziju piše od srednje škole. 

– Ta ljubav prema pisanoj reči čoveka oplemenjuje i budi emocije prema drugim ljudima i svemu što nas okružuje. Osećaš se ispunjenije i tom energijom zračiš i prenosiš je na druge ljude – ističe Branislava.


 Posetioci programa imali su priliku čuti i pesme Dragana Nedića iz Borova, koje je čitao Dušan Latas, pesme Milijane Nedić iz Borova, u interpretaciji Ružice Radulović, zatim poeziju Dušice Mrđenović iz Prigrevice, Borovaca Gorana Čelara i Branka Zeca te Miljane Živanović iz Trpinje, koja danas živi u Švajcarskoj. Njene pesme čitala je Ružica Radulović.

Dušica Mrđenović iz Prigrevice u ovom programu učestvuje drugi put. Objavila je dve zbirke pesma “Samo u nama” i “Kraj jednog dramskog čina” za koju su recenzije napisali Pero Zubac i Miroslav Aleksić. Na književnoj sceni je prisutna od 2013. godine, kada se predstavila na Festivalu poezije mladih u Vrbasu.

– Taj festival je međunarodnog karaktera, gde se biraju finalisti iz zemalja bivše Jugoslavije. Te godine sam prvi put poslala pesme na neki konkurs i bila odabrana među 10 najboljih mladih pesnika iz regiona – priča ova nagrađivana pesnikinja, urednica portala za umetnost i kulturu “Nigdine”, koja se bavi prevođenjem s engleskog i ruskog jezika, a aktivna je i u Kulturno-umetničkom društvu “Prigrevica” iz Prigrevice, čija je predsednica.
 

Najstariji učesnik u programu bio je 83-godišnji Branko Zec iz Borova.

– Ovo mi znači puno, da nas pozovu i ne zaborave. Imam 83 godine i Bog zna da li ću iduće godine biti živ, da prisustvujem ovako kvalitetnoj manifestaciji. Oduševio sam se večerašnjim programom. Sve je bilo na najvišem nivou – rekao nam je Branko, koji je pročitao pesme posvećene pokojnom prijatelju Ivi, dobrovoljnom davaocu krvi i majci, bez koje je rano ostao.


U muzičkom delu programa nastupila je Muška pevačka grupa “Naši koreni” SKD “Prosvjeta” pododbora Borovo, Dečja tamburaška sekcija KUD-a “Branislav Nušić” i muzičari folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine.
 

Predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić zadovoljan je velikim odazivom posetilaca.

– Sigurno je da će se ovo veče dugo pamtiti. Obaveza nas organizatora je da iduće godine bude još bolje. Večeras je u ovoj sali bilo više od stotinu posetilaca, što znači da u našem Borovu ima puno ljudi koje interesuje poezija – zaključio je Lukić, koji je s predsednicom borovske “Prosvjete” Radmilom Latas svim učesnicima u programu uručio zahvalnice.

Radmila Latas je izrazila zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjeg programa, koji protekle dve godine nije održan zbog pandemije koronavirusa. Zahvalila se svim učesnicima.

– Hvala im na saradnji i vremenu koje su odvojili. Mi smo se potrudili da i ova scena bude uređena kako priliči ovoj večeri, pa je tu i sanduk s knjigama i sve drugo što ide uz pesnike i njihovu inspiraciju – rekla nam je predsednica borovske “Prosvjete” Radmila Latas.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.