12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zajedničko veće opština: Uručeni ugovori o kapitalnim donacijama

4 min read

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru juče su uručeni ugovori o dodeli finansijskih sredstava Opštinama i Većima srpske nacionalne manjine iz programa kapitalnih donacija ove institucije. Ukupan iznos donacija je dva i po miliona kuna.

Po 300 hiljada kuna odobreno je Opštinama Borovo, Erdut, Jagodnjak, Negoslavci i Markušica. U Borovu će biti nastavljena sanacija Etno-kuće, a u erdutskoj opštini obnova društvenih domova u Bijelom Brdu i Erdutu.

– To je već treća faza koja radimo na domovima kulture. Ovo je hvalevredan projekat i hvala Zajedničkom veću opština što nam je omogućilo ovakve stvari. Konačno smo i mi , kao opštine, dočekali tu mogućnost da nam ZVO pomogne u konkretnim stvarima i drago nam je da ta sredstva ne moramo koristiti iz svojih budžeta nego da možemo dobiti sredstva od naše institucije koja je došla u fazu da može davati novac – ističe načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Negoslavcima je odobren projekat uređenja predprostora Fitnes centra na fudbalskom igralištu te uređenje pristupne staze, a na području opštine Markušica biće uređene zgrade domova kulture u Gabošu i Podrinju. U Jagodnjaku će započeti prva faza uređenja Etno kuće, a dodatnim sredstvima od 200 hiljada kuna biće adaptirana i opremljena kuhinja u sklopu tamošnjeg Društvenog doma. Nešto manje od 300 hiljada kuna dobiće Opština Šodolovci za uređenje vanjskog dela sportske zgrade i Doma kulture.

Ugovor je potpisao i Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije za uređenje kuće koja je ranije kupljena za srpsku zajednicu u Boboti.

– Dobili smo 70 hiljada kuna što će biti dovoljno za unutrašnju sanaciju zidova i vanjsku fasadu – pojasnio je Mikerević.

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara dobilo je 324 hiljade kuna za treću fazu obnove pomoćnog objekta tj.dvorane u Borovu naselju. Srpsko manjinsko veće u Belom Manastiru će dobijena sredstva od 52 hiljade kuna utrošiti za obnovu fasade Srpskog kulturnog centra u tom baranjskom gradu. Veću srpske nacionalne manjne opštine Stari Jankovci odobrena je 31 hiljada kuna za obnovu Spomen doma u Sremskim Lazama, a za opremanje prostorija za rad srpskog manjinskog Veća u Dardi izdvojen je iznos od 23 hiljade kuna.

Predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić izrazio je zadovoljstvo što je ova institucija u prilici da pomogne srpskoj zajednici.

– Imali smo priliku da damo podršku projektima i programima koji su izuzetno važni za srpsku zajednicu i naše ljude. Posebno nam je zadovoljstvo što imamo takvu mogućnost. Svakako planiramo i u budućnosti nešto slično, zavisi od priliva sredstava i ukoliko budemo u mogućnosti naravno da ćemo predvideti sredstva i dalje za kapitalne donacije. Sve to zavisi i da li ćemo imati rebalans budžeta, ukoliko bude rebalansa svakako će biti još i raspisivanja konkursa i dodele sredstava za kapitalne donacije – rekao je Drakulić.

D.B.

Foto: ZVO

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.