Promocija nove zbirke “Strune” Đorđa Nešića u Vukovaru 9. juna

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Vukovar organizuje u četvrtak 9. juna u 19 časova predstavljanje nove zbirke pesama “Strune” Đorđa Nešića. Knjiga je objavljena ove godine, u izdanju Centra za srpske studije iz Banjaluke. Razgovor s autorom i kritički osvrt na knjigu izneće pesnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa, pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske. Muzički deo programa poveren je pijanistkinji Nataši Lapčević. Program će biti održan u prostorijama vukovarske “Prosvjete” na adresi Županijska 57 u Vukovaru.

Đorđe Nešić rođen je 1957. godine u Bijelom Brdu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Od 1985. godine do danas objavio je zbirke pesama “Crv sumnje u jabuci razdora”, “Surogati”, “Čekajući stvoritelja”, “Haronov čamac”, “Prozor kroz koji Dunav teče”, “Granica”, “Bolje je biti u manjini”, “Polog”, “Sunce i led” , “Rani radovi” i “Strune”, zavičajni rečnik “Luk i voda”, monografiju “Prvi ciklus”” o prvih deset godina rada Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” u Dalju i knjigu zapisa, eseja i kritika “Okapnice”.

Pesme Đorđa Nešića zastupljene su u brojnim antologijama poezije i prevedene na nekoliko jezika. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića i upravnik Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Brankova nagrada, nagrada Laza Kostić, Sava Mrkalj, Žička hrisovulja, Zmajeva nagrada i Disova nagrada. Prošle godine dobio je nagradu za životno delo „Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare“.