Seniori Šahovskog kluba Trpinja učestvovali na državnom Kupu Hrvatske – od 32 ekipe na 17. mestu

Spread the love

Prva seniorska ekipa Šahovskog kluba “Trpinja” – ovogodišnji pobednik Kupa Vukovarsko-sremske županije, učestvovala je u finalu Kupa Republike Hrvatske na kojem su šahisti pomenutog kluba ostvarili zapažene rezultate. Finale Kupa Republike Hrvatske održano je u periodu od 17. do 22. maja u Vodicama, a u njemu je učestvovalo 32 ekipe.

– Ostvarili smo odličan rezultat s tim da smo, na početku turnira po rejtingu bili 29. Od 32 ekipe završili smo sedamnaesti među velikim gradovima. Kao pobednici županijskog kupa to je jedan od najboljih rezultata koji je otišao iz naše županije, u zadnje vreme. Na turnir je otišlo osam članova od kojih je sedam učestvovalo ,a dogovor je bio da se menjamo. Išli smo kao ekipa i ostvarili smo izvanredan rezultat – rekao je Nikola Maširević predsednik Šahovskog kluba “Tprinja”. Ovaj klub takmiči se u 3. šahovskoj ligi Hrvatske istok, grupa A i trenutno je vodeći.

– Cilj je da zadržimo prvu poziciju do kraja prvenstva. Nije nam samo cilj da budemo prvi. Osnovni cilj je da što više ljudi afirmišemo u klubu. Trenutno brojimo 40 registrovanih članova. Imamo 20-ak dece koji konstantno beleže rast. Deca su napravila takođe dobar rezultat s obzirom da smo s njima trenirali samo četiri meseca. Nova deca kojas su se prvi put susrela sa takmičenjem bila su 12. od 25 ekipa što je rezultat za pohvalu. Klub broji već 49 godina tako da nam je cilj da 50. godišnjicu dočekamo još bolji, brojniji i jači – rekao je Maširević.

Šahisti Šahovskog kluba Trpinja Izvor foto: ŠK Trpinja

Jedan od šahista ovog kluba koji je učestvovao na Kupu Hrvatske je Slobodan Blažić.

– Ja sam zadovoljan što sam deo ove ekipe koja je pokazala da i u manjim mestima može da se igra dobar šah, da se napreduje, da se stane rame uz rame sa šahovskim centrima, a to su pored Zagreba, Reijeke, Pule, Splita, odakle su i najbolje plasirani na ovom turniru, to sus ve profesionalni klubovi. Prezadovoljan sam jer sam deo ove ekipe koja je uspela kako da osvoji županijski kup, tako i da ode tamo i ne osramoti ni Trpinju, ni našu zajednicu, a ni celu Vukovarsko-sremsku. Kad ase tođe na takmičenje i stane rame uz rame sa ekipama u kojima su sve velemajstori, jako je teško ostvariti neki rezultat, osim ako se tome ne pristupi ovako profesionalno kao što se u ovom klubu radi – zaključio je šahista Blažić.

U organizaciji odlaska na finalni šahovski Kup Republike Hrvatske, klubu su pomogli Opština Trpinja i brojni sponzori. Pored takmičenja upriličena je i poseta manastiru Krka i Bogosloviji Sveta Tri Jererha.

S.M.