27/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Banovci: Pokrenuta inicijativa da se oživi fudbalski klub i sanira zgrada na igralištu, apelu mladih odazvao se zamenik župana Srđan Jeremić

5 min read

Zamenik župana Vukovarsko – sremske županije Srđan Jeremić posetio je Banovce na poziv predstavnika tamošnjeg fudbalskog kluba i predstavnika Veća srpske nacionalne manjine opštine Nijemci. Mladi u Banovcima, naselju u opštini Nijemci, nemaju nikakve uslove za društveni život zbog čega je pokrenuta inicijativa da se oživi rad fudbalskog kluba, sanira zgrada kluba i uredi igralište.

– Nemamo ništa u selu osim jedne trgovine, nema događaja, malo igralište je u travi, dom pored škole skroz uništen i jedino što nam je ostalo to je fudbalsko igralište koje želimo da uredimo da možemo posle utakmice da se družimo – priča Nikola Vučenović, glavni pokretač inicijative. Apelu mladih Banovčana odazvao se zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić koji se tim povodom sastao s načelnikom opštine Nijemci Vjekoslavom Belajevićem te u pratnji svojih saradnika, predsednika Županijskog veća srpske nacionalne manjine Svetislava Mikerevića i sekretara Veća Dušana Latasa, obišao zgradu Kluba.

– Zgrada je u lošem stanju budući da ni klub jedno vreme nije funkcionisao. Moram reći da je razgovor bio plodonosan i da smo se dogovorili da će Opština Nijemci izdvojiti gotovo 80 hiljada kuna za sanaciju krova na samom objektu, a ja sam se kao zamenik župana obavezao da će i županija da finansijski pomogne. S treće strane imamo na raspolaganju kapitalne donacije srpskih institucija, Srpskog narodnog veća i Zajedničkog veća opština na čije će se konkurse Banovčani javiti s projektom sanacije zgarde na igralištu, a mi ćemo učiniti sve da im što više finansijski pomognemo – rekao je Jeremić.

Uz značajna sredstva koja će izdvojiti iz opštinskog budžeta, načelnik opštine Nijemci Vjekoslav Belajević ističe dobru saradnju sa predstavnicima srpske zajednice.

– Imamo zaista dobru saradnju kroz duže vreme. Opština Nijemci radi na poboljšanju komunalne infrastrukture, trudimo se koliko možemo. Drago mi je što je ovo inicijativa mlađe ekipe meštana i drago nam je da ćemo pomoći- istakao je načelnik Belajević.

Mladi će na sebe preuzeti i deo posla jer je cilj da radovi završe do početka jesenjeg dela takmičenja.

– Zadovoljan sam i srećan jer ćemo napokon “upaliti” ovaj klub i imaćemo neka dešavanja u našem selu – kaže Nemanja Mrđenović, predsednik Fudbalskog kluba.

Jeremić je obećao da će se angažovati i pokušati da pronađe donatore za dresove i drugu neophodnu sportsku opremu, a u pokretanju “Borca” iz Banovaca pomoći će i budući trener Srđan Arambašić.

– Ja sam iz Banovaca , međutim ne živim više ovde , sada sam u Šidu. Želimo da pokrenemo klub u Banovcima i ovim putem pozivam sve mlade koji su iz Banovaca, a žive negde preko, da pomognu klubu i da se takođe priključe ovoj inicijativi – poručuje Arambašić.

Svi zajedno su, potom, posetili obnovljene i opremljene prostorije Veća srpske nacionalne manjine u mesnom Domu kulture, što je bio dogovor prilikom prve posete dožupana Jeremića i predstavnika županijskog veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko – sremske županije opštini Nijemci pre pola godine.

– Načelnik je održao svoje obećanje, izvršena je sanacija manjinskog Veća koje je i opemljeno za rad. Takođe, Vukovarsko-sremska županija i Samostalna demokratska srpska stranka su izdvojili sredstva za opremanje. Došli smo da vidimo kako je to u praksi, zadovoljni smo onim što smo videli i nadam se da ćemo ovako jednu dobru i kvalitetnu saradnju nastaviti i u vremenu koje je pred nama – zaključio je zamenik župana Srđan Jeremić.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.