U okviru projekta Š-OLD-ER u Dalju održan “Cooking show” – takmičenje u kuvanju fiša

Spread the love

U sklopu projekta Š-OLD-ER, juče je u Dalju održano takmičenje u kuvanju fiša pod nazivom “Cookong show”. U takmičenju i radionici “Ko je bolji Šodolovci ili Erdut?” učestvovale su dve ekipe: meštani opština Erdut i Šodolovci.

– Jako sam zadovoljan sa organizacijom, kuvanjem i pojedenim porcijama. Imali smo preko 80 ljudi, a stručni žiri je probao fiševe i procenio je da je bolji fiš Opštine Šodolovci. Drago mi je zbog toga jer smo mi domaćini u opštini Erdut. Kuvali smo dva fiša i koristili smo od ribe samo šarana. Na našem području se tradicionalni fiš kuva samo od šarana. Ko voli može ubaciti mali i soma, štuke i linjaka, ali mi smo koristili samo šarana – rekao je Milan Franić voditelj projekta Š-OLD-ER koji je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda, a kojeg provodi Opština Erdut u partnerstvu s Centrom za mlade Dalj i Opštinom Šodolovci.

Kvalitet skuvanih fiševa ocenjivao je tročlani žiri u sastavu: Ksenija Katić iz opštine Šodolovci, Đorđe Nešić kao predstavnik žirija iz opštine Erdut i neutralni član žirija Dalibor Mesarić.

Najbolji fiš skuvala ja Marija Karan iz opštine Šodolovci koja kaže da su za njega najbitniji sveža riba i paprika.

Pobednički fiš i kuvarica Marija Karan iz Silaša

Odluku žirija obrazložio je Dalibor Mesarić.

– Dati ocenu je bilo prilično teško. Oba fiša su približno ista, ali budući da ja inače volim malo ljuće, pobedio je ljući fiš (fiš Opštine Šodolovci). Nisu to drastične razlike, sa zadovoljstvom ću pojesti i jedan i drugi – rekao je član žirija Mesarić.

Tročlani žiri: Ksenija Katić, Dalibor Mesarić i Đorđe Nešić

Donačelnica opštine Šodolovci Ksenija Katić kao članica žirija svoj glas za bolji fiš dala je protivničkom timu jer je fiš njenog tima bio slaniji.

– Danas nas je došlo 36-ero. Nas pet zaposlenica i 31 korisnik projekta Š-OLD-ER. U Kulturnom i naučnom centru Milutin Milanković mi je bilo lepo, naši korisnici su bili jako zadovoljni. Izlet su iščekivali nekih mesec dana, kako je bilo i dogovoreno. Drago mi je što su se naši korisnici lepo zabavili , a mi smo ovde upravo ubog njih – rekla je Katićeva.

U sklopu ovog programa, domaćini su goste iz Šodolovaca proveli kroz Kulturni i naučni centar Milutin Milanković u kojem je mlada pesnikinja iz Dalja Bojana Nemet u sklopu programa “Čitanje pod zvezdama” predstavila svoje zbirke pesama “Jeka tišine” i “Dok sam pružala ruke”.

– U okviru ovog projekta bitno je druženje stanovnika treće životne dobi. Bitno je da dobiju neke nove informacije. Ovo je interesantan projekat zbog toga što smo starijim stanovnicima dali pomoć u kući kroz kućne majstore, kroz predavanja o zdravoj prehrani i organizovanja druženja. Spojeno je ugodno s korisnim, spojili su se Centar za mlade Dalj i Udruženje penzionera. Gledali smo da se što kvalitetnije provede ovaj projekat. Mi smo uz reku Dunav, opština Šodolovci se nalazi uz reku Vuku , uz reku smo i jedni i drugi, fiš se kuva na ovim našim područjima i drago mi je da su gosti pobedili – rekao je načelnik Opštine Erdut, Jugoslav Vesić koji je svojim prisustvom podržao projekat Š-OLD-ER, a ujedno i Cooking show”.

S.M.