U Belom Manastiru otvoreni 25. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Svečanim programom, koji je održan u subotu, 14. maja u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, otvoreni su 25. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Ovogodišnja manifestacija biće održana od 14. maja do 5. juna, u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

– Naš pododbor u manifestaciju učestvuje od njenog osnivanja 1997. godine. Unazad nekoliko godina smo domaćini svečanog otvaranja. Za nas je to velika čast i to je za našu zajednicu u gradu Belom Manastiru i Baranji od velikog značaja – rekao nam je Dejan Jeličić, predsednik Pododbora u Belom Manastiru, domaćina prvog programa ovogodišnje manifestacije, koju je zvanično proglasila otvorenom potpredsednica društva Radmila Latas.

U programu je učestvovao Narodni orkestar Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” s vokalnim solistom Milisavom Petkovićem, Tamburaški sastav “Vučedolski zvuci” iz Vukovara sa solistom Živojinom Jergićem, Dečja pevačka grupa “Javorčići” Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor”, veroučitelj Srđan Banda, član Folklornog ansabla “Čuvari tradicije baranjskih Srba”, koji je kazivao pesmu Alekse Šantića “Ostajte ovdje” i pesnik Milenko Vasiljević – Čiko iz Osijeka, jedan od osnivača pesničkih susreta čiji je domaćin i ove godine osječka “Prosvjeta”.

– Ovo su 22. pesnički susreti, a 25. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, budući da tri godine nisu održani. Prvi su održani 1997. godine u Dalju – priseća se Milenko Vasiljević.

Ovogodišnje pesničko veče održano je u nedelju, 15. maja u Osijeku, uz učešće pesnika iz Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, saznajemo od predsednika osječkog Pododbora Zdenka Čikare.

– Osječka Prosvjeta je po 20. put domaćin pesničke večeri, ove godine uz učešće 12 pesnika – kaže Čikara.

U petak, 20. maja u Jagodnjaku predstaviće se recitatori, a 27. maja u Borovu učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim literarnim radovima. Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” biće domaćin likovne kolonije 28. i 29. maja. U Markušici će 3. juna biti održano Dramsko veče, a u Pačetinu 4. juna Smotra folklora. Svečano zatvaranje 25. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema biće upriličeno 5. juna u 19 časova u Srpskom domu u Vukovaru.

Reč je jednoj od najmasovnijih manifestacija na nivou Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, ističe Svetislav Mikerević, predsednik Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, koji u svom sastavu ima 18 pododbora i Ansambl narodnih igara.

– I ove godine okupićemo između 500 i 600 učesnika, tako da je ovo najmasovnija kulturna manifestacija Srba u ovom delu Hrvatske i prilika da naši pododbori pokažu svoje stvaralaštvo. I ovogodišnji program biće realizovan uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske – napominje Mikerević.

Manifestacija “Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” pokrenuta je na inicijativu pokojnog Branimira Kurucića, dugogodišnjeg predsednika “Prosvjetinog” Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem, vukovarske “Prosvjete” i KUD-a “Sloga”. Njemu u čast ustanovljena je i Godišnja nagrada “Branimir Kurucić”, koja se na zatvaranju manifestacije dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos u očuvanju tradicije i kulture Srba na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo