Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar sa srednjoškolcima obeležio akciju “Hrvatska volontira”

U sredu 11. maja započela je nacionalna kampanja “Hrvatska volontira” u čije se obeležavanje na lokalnom nivo priključio i Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar. Akcija pronija je usmerena na rad sa srednjoškolcima, na rad u strukovnoj školi Marka Babića u kojoj su učenici te škole zajedno sa učenicima iz Tehničke škole Nikola Tesla proveli akciju koja ima za cilj ekološki podići osveštenost kod učenika.

– S druge strane pored naše akcije mi smo potakli još šest civilnog društva, a isto tako i javnih ustanova da se uključe u provođenje ovih akcija. Tu su razni predstavnici poput Udruženja “Vukovarski leptirići”, GD Crvenog krsta, osnovne škole Nikole Andrića Vukovar, koalicija za rad sa psihotraumom, Udruženja žena Vukovar i Tko se boji sutra još . Svako od njih ima svoj cilj i svoju akciju koju žele provesti u ova četiri dana – rekao je Goran Jelenić, voditelj Proni centra za mlade Vukovar.

Učenici pomenutih škola u strukovnoj školi Marka Babića juče su proveli akciju kompostiranja i sadnje začinskog bilja.

Srednjoškolci farbaju izrađen komposter

– Izrađen je jedan komposter zbog toga što u ovoj školi ( strukovna škola Marka Babića) deluje školska kuhinja koja proizvodi određenu količinu biootpada koji će se odlagati u izrađeni komposter koje će učenici bojati i pripremati sve što je potrebno za njega. S druge strane oivičiće se manji prostor školskog dvorišta u koji će se saditi začinsko bilje koje će se koristiti za potrebe školske kuhinje. Osim začinskog bilja sadi se i lavanda koja će koristiti učeničkoj zadruzi u proizvodnji sapuna, krema, balzama i drugih proizvoda tako da imamo jedan ekokrug. Iz kuhinje biootpad ide u komposter, a kompost će se dalje koristiti za uzgoj začinskog bilja i lavande tako da imamo zaokruženu priču – pojasnila je Dragana Samardžija profesorica u strukovnoj školi Marka Babića, a ujedno i asistentica na provođenju projekata Proni centra koji je nositelj projekta “Putevima ekološke renesanse” u sklopu kojeg se provodi ova eko akcija.

U sklopu ove akcije 10 učenika Tehničke škole Nikole Tesle provodi i virtuelnu akciju “Osvesti druge”.

– Mi smo odlučili napraviti stranicu koja bi služila kao centar u kojem bi ljudi mogli najlakše pronaći dobrotvorne organizacije koje se nalazeu Vukovaru i okolini. Većina nas je u struci tehničar za računarstvo i zabavno nam je izrađivanje takvih stranica. Čim smo čuli za taj projekat odmah smo smislili neku ideju kako bi mogli pomoći . Kako je vreme odmicalo došli smo do koncepta ideje da pomognemo ljudima koji prvi put dolaze u Vukovar, a teško im je naći mesto za volontiranje – rekao je Krisrtijan Mikloš, učenik III razreda Tehničke škole Nikola Tesla.

S.M