Grad Vukovar: Dečjem vrtiću Vukovar 1 i 2 dodeljena komunalna oprema

Grad Vukovar povukao je sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost u iznosu nešto većem od pola miliona kuna, za nabavku nove komunalne opreme za razvrstavanje otpada, kontejnera za staru odeću i tekstil, kompostera te polupodzemnih spremnika za biootpad. Projekat je težak približno 696 hiljada kuna, a 80 odsto troškova sufinansira Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost.

Među nabavljenom opremom nalaze se i kontejneri za razvrstavanje otpada namenjeni vrtićima i školama u obliku životinja, koje je Dečje vrtiću Vukovar 1 i 2 uručio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

– Ovim projektom, osim što smo pojačali komunalnu infrastrukturu samog grada, povuklimo smo s još jedan potez, a to je da smo decu koja su već u Hrvatskoj proglašena kao najbolja, u mnogo kategorija, a između ostalog i po ekosvesti, gurnemo još dalje u tom smeru, da od naranijih dana i najmanjih nogu krenu sa razvijanjem svesti o potrebi čuvanja okoliša, razdvajanja otpada, te ljubavi i vođenja brige prema svom gradu – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Vrt Dečjeg vrtića Vukovar 1

Dečji vrtić Vukovar 1 prošle godine proglašen je najboljim vrtićem u Hrvatskoj. Pored brojnih aktivnosti koje provode, u ovom vrtiću imaju ekovrt i plastenik u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani. Kante za odvajanje otpada dobro će im doći kako bi decu usmerili ka razvijanju pozitivnih navika u postupanju s otpadom, istakla je u izjavi medijima direktorica Dečjeg vrtića Vikovar I Mirjana Kulić.

– Grad Vukovar kao naš osnivač prepoznaje sve naše aktivnosti i pruža nam nesebičnu pomoć u svim tim aktivnostima. Dečji vrtić Vukovar 1, područni objekat Leptirić prošle godine proglašen je za najbolj vrtić u RH zato što radimo na održivom razvoju. Ove posude za otpad deci će puno značiti jer utiremo stazu prema boljoj budućnosti, prema zelenijem gradu, a ja bih rekla da Grad Vukovar već ima naznake evropskog grada – kaže Kulićeva direktorica Dečjeg vrtića Vukovar 1 i 2.

Po rečima zamenika gradonačelnika Filipa Sušca Grad Vukovar nastavlja s ulaganjima u komunalnu opremu.

– Ponovo je Grad Vukovara prijavio novi projekat na Fond za zaštitu okoliša i energetske efikasnosti. Radi se o prijavi polupodzemnih kontejnera, odnosno 45 polupodzemnih kontejnera od čega je 30 planirano za biootpad, a ostatak je planirano za otpad koji se reciklira. Prema informacijama koje imamo sa terena iz Ministarstva velika je verovatnost da će i ovaj projekat proći. Projekat je težak ukupno milion kuna i naš cilj je da Grad Vukovar bude mali uređen grad sa visokom infrastrukturom – zaključio je zamenik gradonačelnika Vukovara Sušac.

S.M.