Meštani Borova u volonterskoj akciji očistili obalu Dunava

U organizaciji Udruženja žena Vukovar i Kluba osoba treće dobi iz Borova, pre podne je u Borovu organizovana akcija čišćenja obale Dunava, a na nekoliko stabala postavljene su kućice i hrana za ptice. Na ovaj način su se i meštani Borova priključili akciji Hrvatska volontira.

– Udruženje žena Vukovar se i ove godine, kao i svih prethodnih, redovno uključuje u manifestaciju “Hrvatska volontira”. Budući da je cilj našeg udruženja promocija volonterstva, ali ujedno i međugeneracijsko povezivanje, cilj nam je poticati i osobe starije životne dobi, ali i mlađe osobe na volontiranje kao oblik pomaganja zajednici u kojoj žive. Ove godine smo imali nastavak prošlogodišnje akcije, to je čišćenje obale Dunava u Borovu gde smo u saradnji s našim Klubom osoba treće dobi uređivali obalu Dunava. Pohvalno je za reći da smo ove godine imali manje posla jer kada smo prošle godine uredili obalu, meštani Borova su je održavali urednom i čistom – rekla nam je predsednica Udruženja žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović.

Akciji se odazvalo više od 40 učesnika, saznajemo od Svetlane Ostojić, voditeljke Kluba osoba treće dobi u Borovu.

– Zajedničkim snagama u partnerskoj saradnji u čišćenju obale Dunava učestvovali su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, Ribolovačkog udruženja iz Borova, članovi Kluba osoba treće životne dobi i radnici iz Eko-Dunava, a sve ovo organizovano je uz ogromnu podršku Opštine Borovo. Zahvalna sam svim članovima koji su se odazvali ovoj akciji zato što je ovo veoma značajna akcija, kako za meštane tako i za ribolovce. Sa uređivanjem smo krenuli od Pinki parka, očistili smo kompletnu dužinu obale do Poretka. Uklonili smo suvo granje, pokošena je trava zahvaljujući Eko-Dunavu i uklonjeno je smeće – kaže Svetlana Ostojić.

Učesnike akcije susreli smo pri povratku s Poretka.

– Danas je jako lepo vreme tako da mi je bilo zadovoljstvo učestovati u akciji. Bilo je organizovano košenje trave sa trimerima, kupljenje papira i ostalog otpada, plastičnog i drugog u vreće za smeće. Član sam Kluba osoba treće dobi, sastajemo se tri puta nedeljno, imamo vežbe i volim da dolazim – priča Selmo Džogović.

Akciji “Hrvatska volontira” u Borovu pridružila se i mlada Vanja Lukić iz vukovarskog DM-a.

– Rado se priključujem ovakvim akcijama volontiranja. Mi smo “Prijatelji volonteri” , imamo naše volonterske dane i na našoj stranicmo smo videli sve aktivnosti koje će se volonterski održavati. Inače, sam iz ovog mesta pa sam se baš zato odlučila za ovu aktivnost – rekla nam je Vanja.

Ova akcija će imati i svoj nastavak.

– Kroz akciju “Hrvatska volontira” naišli smo na dobar odaziv svih naših članova i na veliko interesovanje za dodatnim klupama koje su preko potrebne našim korisnicima. Takođe smo došli do zajljučka da bi bilo veoma korisno postaviti jednu informativnu tablu na kojoj bi pisalo kojom brzinom Dunav protiče kroz naše selo, gde je možda najširi, koje ribe su u Dunavu karakteristične za ovaj naš deo Borova i neke osnovne informacije. Mislim da bi to bilo na korist svim stanovnicima, ali i posetiocima ove obale Dunava – zaključuje Ostojićeva.

Posle akcije upriličen je zajednički ručak i osveženje u prostoru Spoprtskog ribolovnog društva “Sloga”.

D.B.