09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zajedničko veće opština: Potpisani ugovori o dodeli sredstava dečjim vrtićima

3 min read

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru potpisani su ugovori o dodeli sredstava dečjim vrtićima u kojima se vaspitno-obrazovni program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Reč je o sredstvima koja je Zajedničko veće opština obezbedilo kroz program finansiranja Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

 – Imamo četiri vrtića na našem području. Imamo još neke vrtiće, ali se tu radi o privatnim vrtićima, a nažalost, prema određenim pravilima i pravdanju troškova ne možemo ulagati u privatne vrtiće. Radi se o 240 hiljada kuna i opremićemo vrtiće didaktičkom opremom ili igračkama ili nekom drugom opremom koja je neophodna vrtićima za njihov normalan i funkcionalan rad – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Sredstva su raspoređena srazmerno broju dece. Tako će Dečji vrtić Zlatokosa iz Borova koji pohađa 97-ero dece dobiti 52 hiljade kuna.

– Ovo je značajan iznos, za naš vrtić pogotovo. Odlučilo smo se da u našem vrtiću nabavimo garderobu za dečicu jer to je nešto što nam nedostaje i nešto što je , za sada, u našem vrtiću improvizovano, odnosno napravili smo sami. Sada će svako dete imati svoj ormarić za odlaganje odeće – kaže direktorica ovog vrtića Radmila Latas.

Dečji vrtić Vukovar 2 čijih je 200 polaznika smešteno u dva objekta, u Vukovaru i Borovu naselju, dobiće novu opremu za dvorište u centralnom objektu u Vukovaru.

– Ovo je nastavak dobre saradnje sa Zajedničkim većem opština. Kroz ovu donaciju vrtić Vukovar II dobiće 105 hiljada kuna i ovaj novac koji je veoma značajan za naš vrtić utrošićemo za nabavku opreme za dvorište. Nabavićemo dve multifunkcionalne sprave, jednu za decu mlađeg uzrasta, odnosno jasliču grupu, drugu za decu starijeg uzrasta, ljuljačke, klackalice i jedan peščanik – ističe direktorica vukovarskog vrtića Marina Latinović.

Ugovor je potpisala i Vesna Pavić, direktorica Dečjeg vrtića “Liliput” Trpinja koji svoje objekte ima u Boboti, Trpinji i Bršadinu.

– Dobili smo 52 hiljade kuna. Deo smo planirali za igračke za vanjski prostor, za igrališta u centralnom vrtiću u Boboti i u područnim vrtićima Trpinji i Bršadinu. S obzirom da imamo dva nova objekta i da imamo dva krasna dvorišta, ovo će nam dobro doći. Manji deo bismo iskoristili za kupovinu dva kompjutera – pojašnjava Pavićeva. Uz ova tri vrtića, sredstva za opremanje dobiće i Dečji vrtić Markušica.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.