U Mikluševcima obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije

U organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije u subotu je u Mikluševcima obeležen Dan nacionalnih manjina. Rusinska zajednica koja u tom naselju opštine Tompojevci broji 200-njak pripadnika, prvi put je bila domaćin ove manifestacije, ističe Lesja Mudri, potpredsednica Kulturno-umetničko društvo “Joakim Govlja”.

– Izuzetna nam je čast ugostiti toliki broj manjina. Ova godina je za nas posebno značajna jer obeležavamo stotu godišnjicu kulturne delatnosti Rusina u Mikluševcima kada je zabeležen prvi nastup našeg zbora. Nastojimo i dalje održavati tu tradiciju, Rusini su ponosni na svoju prošlost i želimo sa optimizmom gledati na budućnost – poručila je Lesja Mudri.

Proslava 7.maja kao Dana nacionalnih manjina ustanovljena je pre 19 godina i od tada se tradicionalno održava.

– Najvažnije je to naše zajedništvo, da se okupljamo i pokažemo svo bogatstvo nacionalnih manjina kroz prezentaciju gastronomije, narodnih nošnji, običaja i tradicije – ističe predsednik Koordinacije nacionalnih manjina Svetislav Mikerević.

Na štandovima ispred Doma kulture u Mikluševcima, svoja nacionalna jela , rukotvorine i izdavaštvo predstavile su rusinska, srpska, albanska, bošnjačka, mađarska, nemačka, slovačka i ukrajinska nacionalna manjina.

Upriličen je i kulturno-umetnički program. Srpsku nacionalnu manjinu predstavljalo je Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova.

– Ove godine smo odlučili da se predstavimo sa Dečjim tamburaškim orkestrom što je retkost na našem području budući da na ovakvim manifestacijama najčešće vidimo folklor. Na štandu su naše domaćice poslužile tradicionalne specijalitete ovog kraja koji su veoma slični hrani drugih nacionalnih manjina – kaže voditelj Tamburaške sekcije Dušan Latas.

– Mađari u Vukovarsko-sremskoj županiji žive u više naselja: u Vukovaru, Vinkovcima, Starim Jankovcima, Korođu, Čakovcima i Marincima tako da smo odučili da se svake godine predstavi neko drugo mesto. Ove godine su na redu Stari Jankovci. Predstaviće se najmlađi članovi sa mađarskim plesom, a na štandu smo poslužili tradicionalne svatovske kolače – priča Rozalija Jakumetović, predsednica županijskog Veća mađarske nacionalne manjine i Udruženja Mađara grada Vukovara.

Danu nacionalnih manjina prisustvovali su i načelnik opštine Tompojevci Milan Grubač i zamenici vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i Franjo Orešković.

– Izuzetna mi je čast biti ovde u Mikluševcima i na jednom mestu videti svu lepotu kulture i baštine nacionalnih manjina koje žive na području naše županije. Od srca im čestitam Dan nacionalnih manjina u ime župana, Vukovarsko-sremske županije i svoje lično ime. Ima jedna izreka koja kaže: Lepota sveta je u različitosti ljudi, a to je upravo naša županija i zaista smo srećni što na jednom mestu imamo toliko nacionalnih manjina – poručio je Orešković.

– Nacionalne manjine su vrlo bitne za Vukovarsko-sremsku županiju budući da nas ovde ima više od 15 odsto u ukupnom stanovništvu. Dajemo svoj doprinos svim društvenim i društveno-političkim događanjima i prisutni smo u većoj ili manjoj meri u gotovo svim mestima Vukovarsko-sremske županije. Za svaku nacionalnu manjinu, ali i za Vukovarsko-sremsku županiju je bitno da se manjine očuvaju kao nosioci identiteta naroda kojem pripadaju, a istovremeno da budu integrativni faktor u hrvatskom društvu kao što su to bile vekovima unazad – istakao je Jeremić.

D.B.