Vukovar se upisao na kartu Festivala nauke

Spread the love

U Vukovaru je po prvi puta održan “Festival znanosti” u organizaciji Gimnazije Vukovar, Gradskog muzeja i Muzej vučedolske kulture, te Veleučilišta “Lavoslav Ružička”.

– Ovo je bio veliki izazov za sve nas, ali smo ponosni i srećni što smo Vukovar upisali na kartu Festivala znanosti. Mi smo 38. grad koji se uključio u ovaj festival i verujem da ćemo i dalje nastaviti sa njegovim održavanjem. Cilj ove manifestacije je približiti nauku javnosti te motivisati mlade ljude na istraživanje i sticanje novih znanja – rekla je direktorka Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko.

Na Festivalu znanosti u Vukovaru učestvovala je i Jasenka Krznarić Barić, profesorka biologije i hemije u Gimnaziji “Matije Antuna Reljkovića” u Vinkovacima koja je održala radionicu “Klimatski kolaž”.

– Održali smo radionicu koja je rađena po francuskoj licenci, a namenjena je opštoj populaciji, dakle od srednjoškolaca pa nadalje. Cilj radionice je objasniti uzroke i posledice klimatskih promena u kojima se već poprilično dugo nalazimo – objasnila je Krznarić Barić.

Učesnica radionice bila je i Sara Barić, studentkinja druge godine diplomskog studija preventivne fizioterapije.

– Bila sam na radionici u vezi klimatskih promena. Bilo je fantastično i naučili smo da sve kreće od ljudskog delovanja, kao i to da smo mi, ljudi, krivi za sve ovo što se događa u svetu – rekla nam je Sara.

Radionicu “Otkrij me” održala je Đurđevka Pecikozić, profesorka hemije iz Tehničke škole “Nikola Tesla” u Vukovaru.

– Radionica povezuje pesmicu u kojoj su opisana svojstva ličnosti, a uz pomoć hemijskih reakcija posetioci radionice bi trebali prepoznati o kojoj ličnosti se radi – objašnjava profesorka Pecikozić.

Festival znanosti u Hrvatskoj se održava od 2003. godine. U Vukovaru se za učestvovanje na festivalu prijavilo preko 100 zainteresovanih učesnika, dok je broj prijavljenih aktivnosti premašio brojku od 45.

S.V.