Vukovar slavi Dan grada

Spread the love

Grad Vukovar proslavio je 791. rođendan. Proslava Dana Grada Vukovara započela je u sedam sati ujutro kada je ulicama grada zasvirala kompozicija “Na lepom plavom Dunavu” Johana Štrausa.

Tokom čitavog dana, u pešačkoj zoni održani su razni sadržaji kao što su mađioničarske predstave za decu, igraonice na otvorenom, nastupi Muzičke škole Vukovar i dečjeg hora Vukovarski golubići, muzičko-zabavni program “Volim lokalno”, te sportska takmičenja vukovarskih osnovnih škola i vrtića.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kod spomenika Večna vatra, gradsko rukovodstvo položilo je vence. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je Vukovar uprkos svim problemima postao lep grad za život.

– Da li je u procesu povratka sve zajedno moglo biti bolje, da li je grad Vukovar mogao biti još razvijeniji nego što je danas – mislim da je mogao i da je morao biti. Trendovi su pozitivni, Vukovar izgleda lepo i u njemu je ugodno živeti – to je istina. Zato mislim da Vukovarci vole živeti u Vukovaru, da vole svoj grad, a oni koji su otišli da se vole vratiti – rekao je gradonačelnik Penava.

Prema njegovim rečima, Vukovar sadržajno ima sve što jedan grad treba da ima, međutim, velik problem Vukovaru predstavlja nezaposlenost.

– Ono što definitivno izostaje, ono što nam treba su kvalitetna radna mesta, veće plate, a u skladu sa tim i kadar koji će biti u stanju odgovoriti zahtevima takvih poslodavaca. To je smer kojim ja vodim Vukovar i kojim bih voleo da Vukovar ide. Tu je reč o procesu, to se ne može rešiti u jednom danu i mislim da je pred Vukovarom svetla budućnost. – objašnio je vukovarski gradonačelnik Penava.

Vukovar je grad koji se u svim segmentima pozitivno razvija što je popraćeno i dobrim demografskim rezultatima.

– U Vukovaru možemo videti da je on svakim danom sve lepši i lepši te da se razvija u svim smerovima, u komunalnoj, privrednoj i socijalnoj infrastrukturi. Ono što je najbitnije je da smo prošle godine po prvi put u Vukovaru imali najveći broj novorođene dece u zadnjih 20 godina. Došlo je do povećanja broja dece u vrtićima i u osnovnim školama, a u Vukovaru je ostvareno i preko 1200 radnih mesta u zadnjih pet godina. – istakao je poverenik vukovarskog HDZ-a i saborski zastupnik Nikola Mažar.

S.V.