U Gradskoj biblioteci Vukovar Bruno Šimleša predstavio novu knjigu (P)ostati zdrav

Spread the love

Bruno Šimleša poznati autor knjiga o samopomoći, diplomirani sociolog, kolumnist i predavač juče je u Gradskoj biblioteci Vukovar predstavio svoju desetu knjigu (P)ostati zdrav.

– U knjizi sam hteo istražiti kako naše misli, emocije i odnosi utiču na zdravlje. Da li možda radimo nešto što može pogoršati naše zdravlje ili da li možemo napraviti nešto što može poboljšati naše zdravlje? Podnaslov knjige je “Kako da srce i um postanu postanu tvornica lekova” što znači da naše srce i um stalno nešto proizvode, stalno proizvodimo nešto što ili oslabljuje ili osnažuje naš imunitet. Cilj je da budemo dobri upravitelji te tvornice, da što češće proizvodimo nešto što osnažuje naš imunitet, da osnažimo psihu pa će onda i naše telo biti snažnije – priča autor Bruno Šimleša.

Ideja o nastanku ove knjige rađala se dugi niz godina budući da je Šimleša kao dete bio bolestan i lečio se na onkologiji gde je doživeo holistički način isceljenja bolesti. Ozbiljnije o ovoj temi počeo je razmišljati pre 15 godina.

– Od tada sam počeo razmišljati koliko nemedicinske stvari utiču na proces isceljenja. Zadnji 15 godina, radeći sa obolelima od raka, trudeći im se dati podršku za pobedu, skupljao sam jako puno iskustva. Za ovu knjigu pročitao sam desetke knjiga, stotine naučnih istraživanja koje govore o uticaju uma i tela tako da ovu temu istražujem 40 godina, ozbiljno zadnjih 15. Knjigu sam pisao zadnje tri godine, počeo sam pisati pre pandemije. Knjiga objavljena pre pola godine i sada je već došlo do 5 hiljada primeraka što je za hrvatske uslove neverovatno velik broj – kaže autor koji je pred brojnom publikom, na interaktivan način, pričao o svojoj novoj knjizi koja je podeljena na četiri dela.

– U prvom delu knjige govorim o tome šta za mene znači holistički pristup medicini i obrnuo sam onu paradigmu zdravog života tako da sam ustvrdio “U zdravom duhu, zdavo telo” . U drugom analiziram koliko neki naši delovi unutrašnjeg života utiču na zdravlje pa sam tako izdvojio neizražene emocije, kompromitiranje, neljubav prema sebi i stres kao nešto što negativno utiče na nas. Treći deo knjige govori šta napraviti kada se već razbolimo, dakle kako osnažiti svoju psihu da onda i telo ima veće šanse, dok četvrti ima razne savete i za okolinu obolelih i još više za obolele osobe i koliko je važna uloga humora i meditacije. Četvrti deo je dodatak – zaključio je Šimleša koji je zadovoljan interakcijom na predstavljanju knjige. Drago mu je što su posetioci bili otvoreni i imali puno komentara.

Autor Šimleša i zadovoljni posetioci promocije knjige

Promociju knjige Brune Šimleše posetio je Berislav Božanović koji o autoru ima samo reči hvale.

– Bruno je proizvod vremena. Govori o nereda u kojem živimo i novim potreba koje dosad nismo imali. On je jako duboko zahvatio u sve teme kojima se bavio. Za svaku temu o kojoj je pisao knjigu, uradio je puno istraživanja, a to je povezao sa svojom prekrasnom osobnošću. Uči o toliko stvari koje ohrabruju ljude – da se usudimo boriti za sebe, da se usudimo voleti sebe, da se usudimo upuštati u emocionalne pustolovine. Iako sam bio na njegovim predavanjima i promocojama, svaki si put osvestim nešto i siguran sam da je tako svima – priča zadovoljno posetilac promocije Božanović.

S.M.