ZUSOP: Folklorna sekcija biće učesnik Međunarodnog festivala folklora u Čečavi (BiH)

Spread the love

Folklorna sekcija Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sledećeg vikenda učestvovaće na Međunarodnom festivalu folklora u Čečavi u Bosni i Hercegovini. Na ovom festivalu čiji je organizator je Kulturno-umetičko društvo “Dušan Stanković”, svoju kulturu i tradiciju predstaviće broja kulturno-umetnička društva sa područja bivše Jugoslavije.

– Po prvi put tamo nastupamo i predstavljaćemo Borovo na festivalu na kojem će, pored nas biti još 23 kulturno-umetnička društva iz čitavog regiona: iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i mi kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Ovaj put se predstavljamo s koreografijom s kojom smo već nastupali na Smotri folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Koreografija je autorska i zove se “Devojka se sprema na vodu”. Ona je ujedno i prikaz jednog običaja koji su Srbi sa Ozrena i Posavine negovali ranije, a to je odlazak devojaka na vodu na kojoj su prali veš, a neretko su i donosile vodu sa potoka – pojašnjava Svetlana Ostojić umetnički rukovodilac Folklorne sekcije Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine.

– Ovaj nastup je za nas značajan jer nemamo često priliku da se predstavimo na jednoj ovako velikoj smotri folklora. Osim što ćemo odmeriti snage sa kudovima sa čitavog Balkana, ujedno ćemo steći i nova poznanstva i prijateljstva, a možda ostvariti i neku saradnju – kaže Ostojićeva koja najavljuje aktivno proleće i još aktivnije leto, ne samo folklorne sekcije već i gastro i sportske sekcije ovog udruženja. Svoj rad predstaviće kako u Borovu tako i u regionu.

S.M.