Puna kuća priča iz borovskog vrtića

Spread the love

Dečji vrtić “Zlatokosa” iz Borova u saradnji sa Teatrom “Puna kuća” iz Zagreba učestvovao je u projektu “Puna kuća priča- edukacija vaspitača u oblasti dramskog stvaralaštva pri obradi srpske književnosti u radu sa decom” koji finansira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cilj projekta bio je da se vaspitači obrazuju u oblasti dramske umetnosti kroz uvide u različite vrste dramskih tehnika, metoda i dramskog stvaralaštva za decu, te da uz podršku mentora umetnika obrade tekstove iz srpske književnosti za decu po svom izboru i interpretiraju ih u kratkim video radovima.

– Vaspitači su kroz edukacije iz oblasti dramskog stvaralaštva imali mogućnost da nauče nešto novo, da oslobode svoje strahove, te da prošire svoje vidike u oblasti obrade nekog teksta, dramskog, proznog ili poetskog. Proizašlo je veoma mnogo ideja, zanimljivih situacija i nekih momenata u kojima vaspitači nisu bili ni svesni da oni to zapravo mogu. To je bio i cilj svega ovoga, da čovek otkrije sve ono što nosi u sebi, a možda toga nije ni svestan – rekla je za Radio Borovo direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” iz Borova Radmila Latas.

Projekat “Puna kuća priča” nastavak je razvijanja platforme Teatra “Puna kuća” i dečjih vrtića u Hrvatskoj s namerom razvijanja bolje komunikacije između umetničkog i obrazovnog sektora, boljeg razumevanja međusobnih potreba i interesa i naglaska na važnosti međusobne saradnje u procesu osmišljavanja i realizacije umetničkog programa namenjenog deci od najranijeg uzrasta.

– Ovo je bila edukacija iz oblasti dramskog stvaralaštva pri obradi srpske književnsti za decu. Kao mentorici meni je bilo važno da dam prostora svakom vaspitaču ili timu, odnosno paru, da sami odluče koju pesmu ili deo priče hoće raditi, da ih pratim u njihovim idejama te da im sa svojim znanjem iz pozorišnog sektora budem dobra podrška da promišljaju da deo svog rada obrade na jedan novi način – objasnila je voditeljka projekta Svetlana Patafta, akademska glumica i voditeljka Teatra “Puna kuća”.

Dečji vrtić “Zlatokosa” iz Borova osmislio je pet video-radova: “Mali konjanik” Jovana Jovanovića Zmaja, “U gostima” Desanke Maksimović, “Tri prolećna cveta” Milana Mišića, “Ježevu kućicu” Branka Ćopića te “Priču o malom prstu” Dušana Radovića.

– Naša grupa obradila je tekst Dušana Radovića “Priča o malom prstu”, a u skladu s tim smo obradili i jednu pesmicu o prstima koja je prikazana na početku videa. Naučili smo nešto novo i ja sam prezadovoljna – rekla je Milica Kovačević, vaspitačica u vrtiću “Zlatokosa” i učesnica u projektu.

Završni video-radovi namenjeni su deci različitog predškolskog uzrasta, a kao edukativni materijal mogu ih koristiti i vaspitači drugih vrtića za obradu određenih tema.

Video radove možete pogledati na:

https://www.punakuca.hr/price-iz-vrtica/

S.Vlaović