Praznik rada u Borovu: Kuvalo se 300 porcija pasulja s kobasicom i slaninom

Spread the love

U Borovu je juče održana proslava 1.maja – Praznika rada, u organizaciji Opštinske organizacije SDSS-a Borovo. Nakon pauze od dve godine zbog pandemije koronavirusa meštani Borova i okoline okupili su se na obližnjem izletištu Grac gde se u dve aranije tradicionalno kuvao pasulj. Glavni kuvar bio je Slavujko Jerković Sprečo iz Trpinje.

– Biće oko 300 porcija pasulja. Stavili smo 12 kg pasulja, 6 kg kobasica i 6 kg slanine u svaku araniju. Biće malo gušći pasulj sa puno suhomesnatog – kaže Jerkovic.

Uz pasulj je poslužen mladi luk i hleb, a organizatori su pripremili i osveženje.

– Odličan je, ni ja ga ne bih bolje skuvao. Još je ukusniji kada se jede u društvu. Fantastičan je, nema mu zamerke – hvalili su posetioci.

Predsednik Opštinske organizacije SDSS-a Borovo Zoran Baćanović zadovoljan je odazivom meštana kojima je čestitao Praznik rada, a osvrnuo se i na značaj radnika u društvu.

– Radnici su ljudi bez kojih se ništa ne može napraviti i svi moramo zajedno raditi da radnička prava budu unapređena i da radnik, bez obzira da li se radi o državnoj ili privatnoj firmi, bude zaštićen i vrednovan za svoj rad – ističe Baćanović.

Položaj radnika je u bivšoj Jugoslaviji bio bolji nego danas, smatra Slavko Nedić iz Borova.

– U ono vreme bilo je manje privatnog sektora nego danas, tako da se radnici nisu mnogo zloupotrebljavali niti se manipulisalo s njima. Danas, nažalost, ima privatnih firmi koje ljudima ne isplaćuju plate – priča Nedić.

S proslave 1.maja na Dobroj vodi u Vukovaru gde su aktivisti vukovarskog SDSS-a posetiocima poslužili kobasice, u Borovo je stigla i saborska zastupnica Dragana Jeckov. Uz prvomajsku čestitku izrazila je nadu da će novi Zakon o radu koji se priprema poboljšati položaj radnika.

– Tu mislim na najveći broj radnika koji rade na određeno vreme što je problem i izraz jedne nesigurnosti koju radnik oseća. Nadam se da će novi zakon uneti tu promenu i da će rad na neodređeno vreme biti zastupljeniji kako bi radnicima dao sigurnost, kreditnu sposobnost, mogućnost planiranja života i svega drugog . U kreiranju učestvuju i sindikati i poslodavci, i nadam se da će se naći jedna fina mera i da će zakon polučiti napredak u položaju radnika – kazala je Dragana Jeckov.

D.B.