17/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zastupnica Dragana Jeckov: Ministarstvo uskraćuje pravo pripadnicima nacionalnih manjina na obrazovanje za deficitarna zanimanja, neka preispita odluku

3 min read

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ponovo je upozorila na ukidanje pojedinih zanimanja u strukovnim školama, posebno u razrednim odeljenjima u Vukovaru u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

U svom slobodnom govoru za saborskom govornicom Dragana Jeckov je podsetila da je sve počelo prošle godine kada je Ministarstvo obrazovanja osnivačima predstavilo preporuke o optimalnom broju razrednih odeljenja s ciljem optimizacije i racionalizacije strukovnog obrazovanja.

– Na ove preporuke hitro je odgovorio direktor Strukovne škole u Vukovaru i predložio ukidanje četiri zanimanja u razrednim odeljenjima, u kojima se, zamislite čuda, nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu s obrazloženjem da se upisom ijednog učenika u bilo koji smer narušava vizija i kvalitet strukovnog obrazovanja. Zamislite, kakva je to vizija i kakav kvalitet škole koji se narušava ukoliko učenik želi upisati neko od deficitarnih zanimanja poput mesara, slastičara ili nedaj bože konobara. I to u zemlji u kojoj je turizam jedna od vodećih grana privrede, u kojoj će prema nekim procenama trebati više od 300 hiljada radnika u ovoj sezoni, a koje ćemo verovatno dovesti iz inostranstva – kazala je.

SDSS-ova saborska zastupnica je naglasila da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u članku 11. jasno propisuje da se školske ustanove s nastavom na jeziku i pismu nacionalne manjine mogu osnivati i, što je još važnije, provoditi za manji broj učenika. Isto je rečeno i u članku 4. Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

– U jednu ruku mogu razumeti jednostrano i samovoljno postupanje direktora vukovarske strukovne škole, ali istovremeno ne možemo i ne smemo prihvatiti ovakvo postupanje ministarstva koje uskraćuje pravo pripadnicima nacionalnih manjina na obrazovanje koje se igrom slučaja projektuje prema stanju na tržištu rada i obrazovanju za deficitarna zanimanja koja nam itekako trebaju. S ove govornice pozivam sve direktore škola i prosvetne radnike kojih se ovo tiče, da se uključuje u javnu raspravu i daju svoje komentare o ovoj temi, a ja pozivam nadležne da još jednom preispitaju ovakve nezakonite i tržištem rada neutemeljene odluke – poručila je saborska zastupnica Dragana Jeckov.

R.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link