18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: U novoj zgradi na Sajmištu zbrinuta 21 porodica, danas im svečano uručeni ključevi stanova

4 min read

U sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u ulici Ive Tijardovića u Vukovaru sagrađena je još jedna zgrada u koju će useliti 21 porodica iz najranjivijih kategorija povratnika i izbeglica. Ključevi novog stana uručeni su i 42-godišnjoj Aleksandri Zelić.

– Srećna sam, čekala sam 15 godina, samohrana sam majka sa dvoje dece. Drago mi je što ostajem u ovom gradu. Radim kao spremačica u bolnici Vukovar. Sada sve imam – ispričala nam je Aleksandra kroz suze radosnice. Srećna je i Mirjana Čimbur koja će u 45 kvadrata novog stana useliti sa svojom ćerkom.

– Dovoljno za nas dve. Nakon pet godina rešila sam stambeno pitanje, imam ćerku s posebnim potrebama tako da smo rešile naše veliko pitanje. Do sada smo bile u najmu u Borovu naselju. Sada imam posao na Sajmištu, radim kao negovateljica u jednom staračkom domu tako da će mi posao biti blizu – kaže ova Vukovarka.

U novi stan će useliti i Ivana i Antonio Raspudić . Napokon imamo nešto svoje da možemo graditi budućnost, kažu mladi Raspudići dodajući da će sada imati manje troškove. To će im puno značiti budući da imaju dete s posebnim potrebama kojemu su potrebne terapije.

Nova zgrada je koštala nešto više od milion i 262 hiljade evra. Reč je o donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i Razvojne banke Veća Evrope u visini od 68 odsto te uz nacionalno sufinansiranje u visini od 32 odsto ukupne vrednosti projekta. Ovo je sedmi po redu projekat u Vukovaru, istakao je Gordan Hanžek, državni sekretar u Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

– To je 23, 2 miliona eura realizovanih sredstava. Sedmi projekat je gotov, ponosni smo na njega kao i na sve dosadašnje. Hrvatska učestvuje u tom programu zajedno s članstvom Evropske unije, mi zapravo, s ovim programom polako završavamo, ali nastavljamo s novim programima. Juče smo bili u Iloku, počinjemo s razvijanjem novog programa a to je suzbijanje energetskog siromaštva. Preko 370 zgrada na područjima posebnog državnog interesa ćemo obnoviti što se tiče pročelja, vanjske stolarije i krovova, u Iloku je 20 zgrada. Tokom ove jeseni planiramo da započnemo radove na osam zgrada, od Otočca, Ličkog Osika, Benkovca, Knina, Drniša, gde smo sada izuzeli područje Banije, Siska i Petrinje koje je stradalo u zemljotresu, a za koji dan ćemo početi izgradnju deset državnih zgrada u koje će biti smešteni stradalnici – najavio je Hanžek.

Pored čelnika Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara, župana Damira Dekanića i gradonačelnka Ivana Penave, ključeve novim stanarima uručili su američki ambasador u Hrvatskoj Kameron Milard, izaslanik premijera i predsednika Sabora Zvonko Milas i predstavnik Razvojne banke Veća Evrope Darko Petrović.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link