18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Laboratorija za digitalnu fabrikaciju i u Tehničkoj školi “Nikole Tesle” u Vukovaru

3 min read

U Tehničkoj školi “Nikole Tesle” u Vukovaru predstavljena je laboratorija za digitalnu fabrikaciju, tzv. FabLab, u kojoj se može napraviti gotovo sve. Priliku da vide različita tehnološka dostignuća dobili su učenici osmog razreda Osnovne škole “Siniše Glavaševića” iz Vukovara. Različite naprave učenicima je pokazala Tatjana Šoronda, predsednica FabLaba Slavonika.

– Učenici će moći videti 3D printanje, fiziološke pokazatelje struje, holograme, mobilnu robotiku, “vacuum forming” uređaj, odnosno načine ponašanja pojedinih materijala u službi, ne samo svakodnevnog života, već i tehnologije i umetnosti – rekla je Šoronda.
Andrea Narančić, učenica osmog razreda Osnovne škole “Siniša Glavašević”, nije ljubiteljica robotike, ali joj je prezentacija ipak bila zanimljiva.

– Inače nisam ljubitelj robotike, ali ovde mi je bilo zanimljivo. Videla sam razne robote, a najviše su mi se svideli pauk roboti. Nešto tako do sada nisam videla i bili su mi baš zanimljivi – priča Andrea.

Unatoč pandemiji koronavirusa ostvarene su mnoge planirane aktivnosti kroz Projekat FabLab Slavonika, o čemu nam je više rekla Sanja Rašić, profesorica u Tehničkoj školi “Nikole Tesle”.

– U okviru projekta Slavonika uspeli smo održati veliki broj edukacija, ne samo za učenike, već i za odgojno-obrazovne radnike. Imali smo usavršavanje tzv. “soft skills” gde su bili uključeni i stručni radnici naše škole. Naši učenici su zajedno sa učenicima iz regije bili uključeni u formiranje i osnivanje preduzetničkog inkubatora. Učenici i profesori naše škole bili su u kampu u Dubrovniku gde su glavne teme bile robotika i VR. Realizovana su i studijska putovanja, a naši profesori putovali su u Zadar, Barselonu, Lion i London – navodi Sanja Rašić

Dodaćemo i da je cilj FabLaba promovisanje, razvoj i unapređenje digitalne fabrikacije te Steam veština kroz obrazovanje, naučno i umetničko istraživanje i preduzetnički razvoj. Ideja FabLaba pokrenuta je na američkom univerzitetu MIT, a kasnije se proširila celim svetom.

Autor: S.Vlaović, Radio Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link