18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Gradsko veće Vukovara: Kriza u građevinskom sektoru uzrokovana rastom cena zaustavila investicije

4 min read

Zbog krize u građevinskom sektoru koja je uzrokovana poskupljenjem cena materijala i rada, privremeno je zaustavljena izgradnja zgrade buduće Ekonomske škole u Vukovaru, a pod znakom pitanja su i druge investicije. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao da već duže vreme upozorava kako će se zbog problema na globalnom nivou, kriza u građevinskom sektoru odraziti i na lokalni nivo ističući da se pedesetak velikih firmi u Hrvatskoj već pobunilo i zatražilo reakciju Vlade. Napomenuo je da su Nemačka i Italija donele zakone koji omogućavaju korekciju ugovora, a u Hrvatskoj još nema adekvatnih rešenja.

– Nije mi palo na pamet da optužujem izvođača radova jer sam svestan da se našao u problemu. Cene koje su vredele pre mesec dana danas ne vrede, a kamoli kad su u pitanju ugovori koji traju dve ili tri godine – istakao je. Vrednost projekta izgradnje Ekonomske škole u Vukovaru je 100 miliona kuna, a dozvoljeno odstupanje od cene je samo 10 odsto. Zbog toga je izvođač odustao jer mu je to isplativije. Uprkos razumevanju celokupne situacije, Grad Vukovar je morao angažovati advokate kako bi zaštitio svoje interese.

-Ukoliko dođemo u situaciju da se projekti ne mogu realizovati, a očigledno je da neće, adekvatnih mera od strane onih koji bi ih trebali donositi nismo videli, iako znamo da ti izvođači u osnovi nisu krivi, Grad Vukovar mora štititi svoje interese jer imamo odredbe ugovora po kojima moramo postupiti – pojasnio je Penava .

Grad Vukovar kreće sa merom dodele parcela za izgradnju kuća mladim porodicama kako bi potakao njihov ostanak u Vukovaru, najavio je gradonačelnik Penava na Aktuelnom satu. Odgovarajući na većničko pitanje, Penava je rekao da je do sada fokus bio na stambenom zbrinjavanju dodelom stanova u državnom vlasništvu, a budući da Grad Vukovar poseduje i zemljište pogodno za izgradnju stambenih objekata, odlučio je da ga ustupi građanima.

– Procenili smo da je apsolutno nepotrebno da raspolažemo tim nekretninama ukoliko su one potrebne građanima Vukovara i voljni smo ih dati mladim porodicama pod vrlo povoljnim uslovima – rekao je Penava i dodao da bi do leta trebali biti doneseni potrebni zakonski akti, a od jeseni bi ta mera mogla zaživeti.

Nakon što vukovarsko Veleučilište preseli u obnovljenu zgradu Radničkog doma u Borovu naselju, u sadašnju zgradu Veleučilišta najverovatnije će useliti Policijska stanica Vukovar, rekao je na sednici Gradskog veća vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odgovarajući na većničko pitanje Zorana Rokvića iz SDSS-a.

Njegov kolega Dejan Drakulić pitao je kada će Grad Vukovar raspisati konkurse za poljoprivrednike i pomoć lokalnim preduzetnicima . Od pročelnice Upravnog odeljenja za privredu Kristine Bilić dobio je odgovor da bi konkurs za preduzetnike trebao biti raspisan u maju te da se još razmišlja o nameni sredstava iz konkursa, odnosno hoće li ona biti usmerena za saniranje posledica poskupljenja energenata.

Većnika DSS-a Srđana Milakovića zanimalo je hoće li se Grad uključiti u otkup zgrada “kurija” u Vukovaru. Gradonačelnik je odgovorio kako mu je poznato da se “Vupik” rešava neoperativne imovine, ali da je iznos od milion evra van domašaja Grada Vukovara koji je zbog sveopšte krize na oprezu kako ne bi doveo u pitanje svoju likvidnost.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link