21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zahvaljujući EU projektu vukovarski vrtići rade i u drugoj smeni

4 min read

U Vukovaru je predstavljen EU projekat “Vrtić za bolji život” koji zajedno provode dečji vrtići Vukovar 1 i Vukovar 2. Svrha projekta je osiguravanje sredstava za poboljšanje kvaliteta rada vukovarskih vrtića što se postiže dužim radnim vremenom te usavršavanjem stručnog osoblja za pružanje usluga za decu.

Popodnevna smena u vrtićima započela je 9.marta, a kroz nju je dosad prošlo 40-tak mališana. Produženi rad vrtića je vedoma značajna pomoć za zaposlene roditelje, naglašava direktorica Dečjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić.

– Unatrag nekoliko godina pokazala se potreba za produljenjem radnog vremena vrtića. Projektom “Vrtić za bolji život” osigurano je tri i po miliona kuna te smo na ovaj način roditeljima koji rade poslepodne uspeli izaći u susret. Roditelji čija deca idu u popodnevnu smenu, oko 12 sati dovedu dete u vrtić, ono ruča, bude sa svojom grupom do 15, 16 ili 17 sati, a onda se rad produžava do 22 sata – pojašnjava Kulićeva.

Kroz projekat je zaposleno 25 osoba, a reakcije roditelja na produženi rad vrtića su pozitivne, saznajemo od Marine Latinović, direktorice Dečjeg vrtića Vukovar 2.

– U Dečjem vrtiću Vukovar I zaposleno je 16 osoba. U svakom njihovom objektu zaposlen je vaspitač za rad u produženom boravku, tehničko osoblje, psiholog, voditelj i asistent na projektu. Dečji vrtić Vukovar II zaposlio je 9 osoba, to jest 2 vaspitača za svaki objekat, tehničko osoblje i psihologa. U planu nam je da se i posle završetka projekta, ukoliko se pokaže potreba, nastavi sa produženim radnim vremenom vrtića – kaže Marina Latinović. Na značaj novog projekta osvrnuo se i pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić.

– Današnji užurbani način života roditelja sigurno je bio jedan od okidača da se pokrene jedan ovakav projekat. Ovakvim projektom sigurno će se pridoneti lagodnijem i opuštenijem životu roditelja. Nemaju svi “baka servis” gde mogu decu ostaviti u nekim satima kada je to potrebno, a plaćanje takvih usluga veliko je opterećenje za kućni budžet – smatra Dimić. 

U Vukovarskoj razvojnoj agenciji pripremaju se za nove pozive i konkurse koji će unaprediti rad vrtića.

– Dugogodišnja saradnja sa Dečjim vrtićima Vukovar I i II još se jednom pokazala kao investicija sa dobrim rezultatom koji vodi ovaj grad i njegove građane u dobrom smeru. Mi smo spremni za nove pozive i konkurse. Nedavno smo sa direktoricama Kulić i Latinović imali sastanak zbog novog poziva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji dečjih vrtića, tako da već sada razvijamo novu saradnju sa Dečjim vrtićima Vukovar I i II – istakao je direktor VURE Darijan Zeko.

S.Vlaović

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.