Borovski pododbor “Prosvjete” uprkos pandemiji organizovao veliki broj programa, a uveo i nove

Uprkos ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” realizovao je u prošloj godini sve planirane aktivnosti, izuzev odlazaka u pozorišta i manifestacija koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi. Zahvaljujući prenameni sredstava sanirane su prostorije društva i nabavljene nove knjige za decu i odrasle, rekla je na godišnjoj izveštajnoj skupštini predsednica Pododbora Radmila Latas.

Posebno je ponosna što su u biblioteku učlanili 62-je dece, koja su učestvovala na radionicama u sklopu projekta “Leto u biblioteci”, finansijski podržanog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Zajedničkog veća opština i Opštine Borovo.

– To nam je i cilj, da ovaj prostor i ovu biblioteku otvorimo za našu dečicu, da posuđuju knjige i borave u ovom prostoru i da biblioteka ne bude mesto tišine već mesto veselog dečjeg smeha i radosti – poručila je u izjavi za Radio Borovo Radmila Latas.

Početkom maja s radom bi trebao početi i Dečji hor, za koji se prijavilo 14 mališana, dece iz vrtića i nižih razreda Osnovne škole Borovo, a voditeljka hora biće vokalna solistikinja KUD-a “Branislav Nušić” Katarina Lukić.

– Veselimo se svakom detetu, da na našim svečanostima i priredbama, ali i dalje pokažu ono što će naučiti. Hvala dečici koja su odlučila da budu deo ovog našeg hora – kaže predsednica borovske “Prosvjete” i potpredsednica ovog društva sa sedištem u Zagrebu.

U okviru Pododbora deluje i Muška pevačka grupa “Naši koreni”, koja je prošle godine obeležila pet godina rada.

Od prošle godine borovska “Prosvjeta” provodi i ciklus interaktivnih radionica “Na srpskom dvoru iz ženskog ugla”, koje su prikazane i u drugim sredinama, u okviru projekta “Žene s istoka”. Reč je o projektu koji provodi Udruženje žena “Negoslavčanke”, u saradnji s udruženjima žena iz Banovaca, Markušice i Vukovara te Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta” pododborom Borovo, uz različite edukativne i kreativne radionice. Projekat je finansijski podružalo Srpsko narodno veće iz Zagreba. 

Pored obeležavanja krsne slave društva Svetog Save, ove godine u saradnji sa Aktivom žena Opštinske organizacije SDSS-a borovska “Prosvjeta” organizovala je izložbu ženske mode 70-ih te Sajam ženskog preduzetništva.

Predsednica borovske “Prosvjete” zahvalila se na podršci i saradnji borovskim udruženjima i sveštenstvu, a Opštini Borovo, Zajedničkom veću opština i Vukovarsko-sremskoj županiji na finansijskoj pomoći te posebno članovima pododbora. 

– Kad imate 112 članova onda imate jedan veliki lanac ljudi i ideja, što daje mogućnost za realizaciju različitih aktivnosti i hvala svakom našem članu – priča Radmila Latas.

Borovski pododbor je jedan od najbrojnijih u Hrvatskoj i jedan od tri pododbora, uz Zagreb i Rijeku, koji ima svoju biblioteku s oko 11 hiljada naslova i bibliotekarkom zaposlenom na pola radnog vremena. Oformljen je i Klub čitalaca.

Član Glavnog odbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Svetislav Mikerević pohvalio je rad borovskog Pododbora, u čijem je fokusu rada bibliotečka delatnost.

– U okviru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba deluju 52 pododbora, a na području Koordinacionog odbora SKD “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem njih 18 i Ansambl narodnih igara iz Vukovara. Posebno želim pohvaliti pododbore Pačetin i Borovo, koji za razliku od većine pododbora koji se uglavnom bave folklorom, neguju dramski amaterizam i bibliotečku delatnost – istakao je Mikerević.

Na doprinos sadašnjeg rukovodstva, ali i svih članova Pododbora, osvrnuo se i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić.

– Toliko kreativnosti, inovativnosti i novih sadržaja, što često nemamo priliku da vidimo u okviru rada drugih pododbora, zaista je nešto što nas čini srećnima. To je jedan značajan iskorak u oblasti kulturnog amaterizma na ovom našem području – rekao je, između ostalog, dožupan Jeremić koji je ujedno i član ovog pododbora. 

Prisutne na skupštini pozdravili su i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Rad pododbora se najvećim delom finansira iz centrale društva, sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, a sufinansira ga i Opština Borovo. Ove godine u opštinskom budžetu planirana su sredstva u iznosu od 35 hiljada kuna.

Tekst: D.Zečević, Radio Borovo

Foto: Z.Kovačević, SKD “Prosvjeta” pododbor Borovo