Opština Markušica deli uskrsnice penzionerima

Spread the love

Penzioneri s područja opštine Markušica ove godine će od svoje Opštine dobiti uskrsnice u iznosu od 100 do 300 kuna ovisno od visine penzije. U opštinskom budžetu je za tu namenu obezbeđeno 100 hiljada kuna.

– Prvo smo planirali božićnice, ali se nismo uspeli organizovati tako da smo onda odlučili da podelimo uskrsnice. Ovo je prvi put u našoj opštini. Odvojili smo 100 hiljada kuna za oko 550 penzionera – rekao nam je načelnik opštine Tihomir Kolarević.

Iznosi uskrsnice podeljeni su u tri razreda; 300 kuna za penzije do 1500 kuna, 200 za penzije od 1500 do 2500 kuna, a preko tog iznosa 100 kuna. Isplata je počela 6.aprila i još traje.

– Ostavili smo malo duži vremenski period da se to napravi jer ima penzionera koji nisu na spiskovima iz Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje. Oni mogu doći u Opštinu sa ličnom kartom i zadnjim odreskom od penzije kako bismo odredili iznos uskrsnice. Penzionerima će uskrsnica biti dostavljena na kućnu adresu. Tako smo se dogovorili sa Hrvatskom poštom i mislim da je to najjednostavnije za penzionere jer ne moraju nigde putovati, ni u Opštinu ni u Finu. Ukoliko nisu kod kuće poštar će im ostaviti obaveštenje s kojim će se javiti u poštu u Markušici i podići svoju uskrsnicu – pojašnjava Kolarević i dodaje da su reakcije penzionera uglavnom pozitivne.

– Ovo nije neki veliki iznos, ali svedočimo da u poslednje vreme cene rastu, sve je teže živeti posebno sa niskim penzijama. Mislim da je svaka kuna dobrodošla i drago mi je da se većina obradovala. Bilo je nekih kojima je to malo i koji su govorili da ne žele milostinju, ali takvih je manji broj. Većina je srećna jer do sada to nije bilo u našoj opštini i mi ćemo nastojati da uskrsnice postanu tradicija i da svake godine pomognemo koliko možemo – ističe naš sagovornik.

Kad je reč o merama za pomoć stanovništvu, opština Markušica isplaćuje 5 hiljada kuna za novorođenče, a uskoro će raspisati konkurs za dodelu subvencija za pomoć mladim bračnim parovima pri kupovini prve nekretnine. U opštinskom budžetu je obezbeđeno 200 hiljada kuna, a zainteresovanih već ima.

– To bi bilo dovoljno za osam mladih porodica kojima bi bilo isplaćeno po 25 hiljada kuna pomoći za kupovinu prve nekretnine. Nažalost nema puno mladih porodica u našoj opštini jer je dosta njih odselilo, ali ima i onih koji se vraćaju. Dve porodice koje se interesuju za pomoć vratile su se iz Irske i Nemačke. Nadam se da će to potaknuti i druge da počnu raznmišljati o povratku ili ostanku – zaključuje Tihomir Kolarević.

Opština Markušica obuhvaća naselja: Markušica, Gaboš, Karadžićevo, Ostrovo i Podrinje.

Tekst: D.B.

Foto: www.markusica.hr