Vukovarski antifašisti obeležili 77. godišnjicu oslobođenja Vukovara i Proboja Sremskog fronta

Spread the love

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, juče je obeležena 77.godišnjica oslobođenja Vukovara od fašizma u Drugom svetskom ratu i Proboja Sremskog fronta.

– Obeležavamo proboj Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara i okoline, a danas obeležavamo 77. godišnjicu. Sremska bitka je rezultirala pogibjom preko 12 hiljada partizanskih boraca i to u dobi od 16 do 30 godina. To je ogroman gubitak mladosti da bi se uspela probiti nemačka okupacija odnosno nemački front tako da je posle proboja Sremskog fronta, za nepunih mesec dana oslobođena cela Jugoslavija. Dvanaestog aprila je oslobođen Vukovar, 13. aprila Borovo i deo Trpinje, a 14. aprila je oslobođen Osijek i po tome se vidi koliko je značajan ovaj događaj koji se dogodio pre 77 godina za oslobođenje Jugoslavije i značajan za poraz fašizma na ovim prostorima – rekao je predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Lazo Đokić.

Predsednik ZUAB-e Lazo Đokić

I ove godine svojim prisustvom obeležavanje 77. godišnjice osolobođenja Vukovara podržao je predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

– Proboj Sremskog fronta spada u jednu od najozbiljnijih i najdužih pripremanih akcija u naorodnooslobodilačkoj borbi i po broju dana koliko je to trajalo, a i po broju onih koji su stradali u proboju Sremskog fronta. Kada je srušen taj zid, koji i do tad bio neprobojan, vrlo brzo tokom istog dana oslobođen je veliki broj naselja i gradova, mesta na području istočne Slavonije, između ostalih i taj dan 12. i Tovarnik i Vukovar. Narodnooslobodilačka vojska nastavila je dalje svoje napredovanje prema zapadu, a jedinice Crvene armije dalje prema Budimpešti i Beču. To je ono što je bitno za proboj Sremskog fronta – napomenuo je Habulin.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin sa saradnicima

Na Spomen-kosturnicu u parku kod vukovarske bolnice, u kojoj je sahranjeno 388 žrtava Dudika, vence su položile brojne delegacije antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Srbije Slovenjie i Bosne i Hercegovine. Program su podržali recitatori Vukovarske gimnazije, a posetioci su nakon polaganja venaca i kulturno-umetničkog programa imali priliku da prisustvuju promociji Fotomonografije “Spomenici NOB-a nekad i sad – bivša opština Vukovar” autora Nikole Milojevića i Srđana Sekulića.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista.