U Borovu obeležena 77. godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu i Dan Udruženja penzionera Borovo

Spread the love

Polaganjem venaca kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru mesta, na koji su uklesana imena 123 žrtve iz Borova te prigodnim kulturno-umetničkim programom, u Borovu je danas obeležena 77. godišnjica oslobođenja našeg mesta u Drugom svetskom ratu.

Nakon minuta ćutanja za poginule u Drugom svetskom ratu i članove borovske antifašističke organizacije, koji su preminuli u poslednjih godinu dana, pomen su služili borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Dragan Serdar te đakon Zdravko Bošković.

Sećanje na jedan od najvažnijih datuma u istoriji Borova evocirao je nekadašnji, dugogodišnji predsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo Slobodan Landup.

– Na današnji dan, 13. aprila 1945. godine Borovo je oslobođeno u akciji nakon proboja Sremskog fronta. Svake godine obeležavamo taj datum, jedan od najvažnijih u istoriji ovog mesta. Nadamo se da će ova tradicija ostati i mlađim pokolenjima – rekao je Landup.

Prema rečima Slavka Nedića, sadašnjeg predsednika borovske antifašističke organizacije, koja broji oko 150 članova, vrednosti za koje se zalažu antifašisti su univerzalne.

– To su osnovne ljudske vrednosti, da budemo ravnopravni, bez obzira na veru, naciju ili boju kože, da poštujemo i uvažavamo jedni druge. Zalažemo se za jednakost i ravnopravnost – poručio je Nedić.

Nakon kraćeg kulturno umetničkog programa, u izvođenju tamburaške sekcije KUD-a “Branislav Nušić” i recitatora Osnovne škole Borovo, vence na spomenik položili su predstavnici Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo, Opštine Borovo, Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo, Vukovarsko-sremske županije, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, SDSS-a, Zajedničkog veća opština, kao i brojne delegacije antifašističkih i penzionerskih organizacija iz Sombora, Apatina, Sremske Mitrovice, Subotice, Manđelosa, Sremskih Karlovaca, Vrbasa, Belog Manastira, Trpinje i Vukovara. Počast žrtvama odali su polaganjem venaca i predstavnici Spomen-područja Ivanci u opštini Tovarnik, Udruženja penzionera Borovo, Fudbalskog kluba “Sloga” iz Borova, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova, Šahovskog kluba “Sloga” Borovo i borovskog Udruženja “Plavi Dunav”.

Svoj Dan i 39. godišnjicu organizacije obeležili borovski penzioneri

Godišnjica oslobođenja Borova u Drugom svetskom ratu ujedno je i Dan Udruženja penzionera Borovo.  Svečani ručak i druženje za borovske penzionere, antifašiste i njihove goste, organizovani su u sali “Galeb” na obali Dunava. Udruženje koje danas ima 120 članova ove godine proslavlja 39 godina postojanja i rada, podsetila je u izjavi za Radio Borovo predsednica Milica Popadić.

– Od 1983. godine naše Udruženje steklo je mnogo prijatelja, naročito pobratimskih organizacija iz Srbije, Republike Srpske i Mađarske, koje su danas uveličale našu proslavu. Iduće godine obeležićemo 40 godina rada. Nadamo se da će ta proslava biti još masovnija. Ove godine na svečanom ručku i druženju okupilo nas se 185 – rekla nam je Popadićeva.

Dan Udruženja penzionera Borovo uveličali su svojim dolaskom i predstavnici bratske, opštinske organizacije penzionera Vrbasa, koja broji oko devet hiljada članova. U Borovo ih je došlo osmero, saznajemo od predsednika Milića Mijovića.

– Nekada smo zajedno radili i živeli, podizali ovu zemlju pa zašto danas da ne ne družimo, u ovim godinama? Ako se većina nas nalazi u dobi od 70 do 80 godina, od života je ostalo “mnogo malo”. Iz tog razloga želim da se družimo. Udruženje penzionera Borovo je nama posebno drago. Ovo je za nas jedan divan trenutak. Svaki naš susret je prijatan i bratski, sa puno ljubavi i prijatnih osećanja – ističe predstavnik penzionera iz Vrbasa.

Čestitku povodom 13. aprila, 77. godišnjice oslobođenja Borova u Drugom svetskom ratu i Dana udruženja penzionera Borovo uputio je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Ovo je veliki i značajan datum za naše Borovo, budući da je tog dana u naše mesto došla sloboda, kada su je izvojevali naši preci. Stoga moramo imati na umu ono što je u tom ratnom vremenu bilo loše, ono što su ljudi tada pretrpeli i ono što danas imamo i što moramo čuvati, a to je slobodarski duh našeg Borova, koji negujemo kroz generacije i spomen na naše pale borce. Svi znamo da se sloboda skupo plaća i zbog toga moramo da je sačuvamo, da ostanemo slobodni i otvoreni za sve. Udruženju penzionera Borovo čestitam njihov Dan. Želim im dobro zdravlje i puno uspeha u njihovom radu i druženju – poručio je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Tekst i foto: D.Zečević