Čvorkovac Dalj i ove godine obeležio Dan planete Zemlje

Spread the love

Svake godine povodom Dana planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, Komunalno preduzeće Čvorkovac iz Dalja provodi radne akcije sa vrtićkom i školskom decom kako bi podigli svest o očuvanju prirode i okoliša. Ove godine Čvorkovac je aktivnosti započeo 12. aprila radionicama u Osnovnoj školi Bijelo Brdo, dok je danas u Dalju, u zavisnosti od uzrasta dece, organizovao različite akcije.

– Danas će nam se pridružiti starija vrtićka grupa, deca iz Osnovne škole od petog do sedmog razreda i Srednja škola Dalj. Imaćemo prikladne aktivnosti za svakoga u zavisnosti od uzrasta. Osnovna škola sadi cveće i izrađuje letke, a jedan od boljih letaka ćemo nagraditi. Vrtićka deca imaju prigodno crtanje kredama i bojanje, dok će Srednja škola farbati rukohvate na Dunavu. – saznajemo od Leposave Stojmenović iz Komunalnog preduzeća Čvorkovac.

Vrtićka deca bojala su slike Zemlje i crtala kredama.

– Iznimna nam je čast što smo danas mogli učestvovati na akciji obeležavanja Dana planete Zemlje koju organizuje preduzeće Čvorkovac. Od velikog je značaja za našu decu i vrtić što možemo biti aktivni učesnici lokalne zajednice i učestvovati na ovakvim aktivnostima. Aktivno se odazivamo na sve događaje na koje budemo pozvani, a slične akcije provodimo i u našem vrtiću kroz razne aktivnosti. – objašnjava Dejana Kojić Jovanović, vaspitačica u Dečjem vrtiću Mali princ iz Dalja, a Danilo i Ante, iako idu tek u vrtić znaju zašto je bitno čuvati okoliš.

– Da Zemlja ne bude prljava i da možemo da živimo. – rekli su Danilo i Ante.

Deca u dvorištu Komunalnog preduzeća Čvorkovac Dalj

Deca iz Osnovne škole Dalj sadila su cveće i izrađivala plakate o Danu planete Zemlje, a škola rado učestvuje i u drugim sličnim aktivnostima.

– Inače obeležavamo dane koji su važni kroz godinu, neke u malo ležernijem okruženju, neke u malo ozbiljnijem. Dan planeta Zemlje je dan kada treba malo ozbiljnije razmisliti o mestu u kojem živimo, o mestu na kojem živimo i šta činimo za one koji će doći, odnosno, mi odrasli za decu, a deca već mogu razmišljati kako mogu i oni uticati na svet kad odrastu. Deca često svojim primerom odraslima pokazuju kako se treba ponašati. – objašnjava Daniela Maršalek, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Dalj.

– Radili smo plakate o očuvanju Zemlje. Ovaj dan je važno obeležavati kako bi se povećala svest o brizi za okoliš, kao i svest o očuvanju Zemlje. – rekao je Teo Zolota, učenik 7b razreda Osnovne škole Dalj koji je učestvovao u radionici izrade plakata.

Srednja škola Dalj farbala je rukohvate na skeli kraj Dunava kako bi povećali svest o brizi za okoliš, ali i svojim primer pokazali drugima koliko je važno čuvati prirodu.

– Skupili smo se povodom Dana planete Zemlje kako bismo ofarbali rukohvate na dunavskoj obali. Cilj nam je da ljudi steknu svest čuvanja i nezagađivanja okoliša kako bi nam svima bilo lepše živeti na ovom planetu – zaključio je Slavomir Balić, predavač praktične nastave u Srednjoj školi Dalj.