20/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana godišnja skupština Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine

4 min read

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova održalo je u petak uveče godišnju izveštajnu skupštinu, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu za 2021. te plan i program rada i finansijski plan za 2022. godinu, u planiranom iznosu nešto većem od 122 hiljade kuna.

– Za ovu godinu imamo planiranih 19 programa. Od početka godine uplaćeno je oko stotinu članarina. Nadamo se da ćemo dostići brojku iz 2020. godine, kada smo imali 144 člana s plaćenom članarinom. Populacija koju okupljamo je sve starija, a u folklornoj sekciji su ljudi od 50 do 70 godina. U proteklom periodu uspeli smo privući i mlađe članove, ljude do 30 godina starosti, koji su doveli i svoju decu pa sada imamo i 21 dete, koje je član našeg udruženja – rekao nam je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Najpoznatije manifestacije koje organizuje ovo udruženje su Dani zavičaja, folklora i običaja i Sportski susreti, koji će ove godine biti održani 12. juna te Ozrensko-posavsko veče koje je u planu za 28. oktobar.

U saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Borovo u sredu će u parohijskom domu biti održana radionica šaranja vaskršnjih jaja voskom.

– I ove godine organizovaćemo zajedničku radionicu farbanja vaskršnjih jaja, na kojoj će učestvovati članovi udruženja. Radujem se tom događaju. Mislim da će to biti jedna uspešna radionica i lep povod za druženje, da na taj način uveličamo proslavu Vaskrsa. Radionica će biti održana 13. aprila – najavio je u izjavi za Radio Borovo starešina hrama Svetog Stefana Dragan Serdar.

Na skupštini je za novog člana Upravnog odbora ZUSOP-a izabran Slađan Bogdanović, umesto Rade Bosića koji je dao ostavku na tu dužnost.

Rad Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sufinansira Opština Borovo. Prošle godine imali su na raspolaganju 34 hiljade kuna iz opštinskog budžeta, a ove godine očekuju da će ta sredstva biti biti veća, s obzirom na brojnost članstva i veliki broj aktivnosti koje organizuju te humanitarni rad.

Skupštini je prisustvovao i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– Imali smo priliku da sarađujemo i kroz zajednički nastup i predstavljanje na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu. Zaista je to bilo jedno lepo druženje i saradnja. Zajedničko veće opština će u svakom slučaju stati iza svih naših udruženja koja se bave očuvanjem kulturnog i verskog identiteta. Ovo udruženje je dobro organizovano i dobro rade. Želim im uspeh u daljem radu i nadam se zajedničkoj saradnji – rekao je Drakulić.

Pomoć i podršku u radu obećali su i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Skupština je okupila više od 120 članova i simpatizera ZUSOP-a. Među ostalima, skupštini su prisustvovali i zamenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Kolar, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević, predsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo i direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” Radmila Latas, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo Dušan Latas i drugi predstavnici borovskih udruženja.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.