U Adici postavljene drvene kućice i hranilice za ptice i veverice

Spread the love

U Park šumi Adica u Vukovaru, Udruženje žena Vukovar organizovalo je akciju izrade i postavljanja drvenih kućica i hranilica za ptice i veverice.

– U okviru ove akcije organizovali smo akciju recikliranja materijala. Od tetrapaka kojeg su prikupili naši građani napravili smo hranilice za ptice. Za našu akciju se brzo pročulo, pa nam je Pet shop Osijek donirao 100 kilograma hrane za ptice. Sa Osnovnom školom “Siniša Glavašević” iz Vukovara i njihovim učiteljem tehničke kulture izradili smo kućice za ptice. Važno je naglasiti da su akciju prepoznali kako Grad Vukovar, tako i Vukovarsko-sremska županija, te pojedine firme koje deluju na području Vukovara. Cilj ove akcije je razvijanje svesti kod najmlađih sugrađana o važnosti brige za očuvanje okoliša, o recikliranju, o brizi za prirodu – rekla je Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruženja žena Vukovar.

Osim Udruženja žena Vukovar, u akciji su učestvovali i Dečji vrtići Vukovar I i II, Osnovna škola “Siniša Glavašević” iz Vukovara, preduzeće “Komunalac d.o.o.”, te Javna vatrogasna jedinica Vukovar.


Izrađeno je i postavljeno 20 kućica i 100 hranilica, u čijem su postavljanju pomogli vatrogasci iz Vukovara.

– Pozvali su nas iz Udruženja žena Vukovar da dođemo i pomognemo vrtićima okačiti na drveće kućice za ptice koje su oni izradili, pripremiti im klupe, te raditi sa njima kako bi se osvestili da što više borave u parkovima i Adici – objasnila je Matea Hatwagner iz DVD-a Vukovar.

Deca su već upoznata sa sličnim aktivnostima, a svaku novu aktivnost dočekaju sa radošću i oduševljenjem, kaže vaspitačica Marija Olujić.

– Mi smo eko-vrtić, pa je ova saradnja za nas bila višestruko značajna. Budući da smo eko-vrtić naša deca su uključena u sve eko-aktivnosti, pa je učestvovanje u ovoj akciji bio logičan sled, kada nas je gospođa Mirjana pozvala da učestvujemo i svi su bili oduševljeni, i mi vaspitači i naša deca – rekla je Marija Olujić, vaspitačica iz Dečjeg vrtića Vukovar I.

Akciju je pohvalio i pročelnik UO za društvene delatnosti Grada Vukovara Josip Paloš.

– Zahvaljujem se svima, posebno Udruženju žena Vukovar koje je pokazalo veliku operativnost i povezalo niz trgovačkih društava. Pomogli su mnogi,  sredstvima i različitim materijalima za ovu akciju. Pozivam građane da sad, kada su postavljene ove hranilice, pomognu da se sve skupa održi i ostane funkcionalno – rekao je Paloš.

Tekst i foto: S.Vlaović