18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zamenik župana Srđan Jeremić sa saradnicima posetio opštinu Tovarnik

3 min read

Predstavnici srpske zajednice na čelu sa zamenikom vukovarsko-sremskog župana Srđanom Jeremićem posetili su opštinu Tovarnik gde su o stanju, položaju i potrebama Srba koji tamo žive razgovarali sa načelnikom Anđelkom Dobročincem.

– Ono što smo zajednički zaključili jeste da bi se u što skorijem vremenskom periodu trebalo raditi na sanaciji pravoslavne crkve u Tovarniku i staviti u funkciju crkvenu salu koja je nova, ali nije u potpunosti sređena i kao takva nije funkcionalna – rekao je Jeremić izrazivši zadovoljstvo održanim sastankom.

Anđelko Dobročinac, kome je ovo prvi načelnički mandat, izrazio je spremnost da izdvoji određena sredstva za sanaciju crkve i crkvene sale.

– Mi imamo u budžetu predviđena sredstva za verske objekte. Ona nisu velika, međutim, kroz razgovor smo zaključili da bi trebali videti koliko je potrebno sredstava za završetak projekta kako bi to mogli razmotriti i predvideti u idućem budžetu. Namera nam jeste da naše mesto ima onakvu vizuru kakvu zaslužuje, da u centru budu reprezentativni objekti, a ne ruševine i nedovršeni objekti – rekao je Dobročinac.

Na području opštine Tovarnik živi malobrojna srpska zajednica čije interese zastupaju većnica Jovanka Sedlić i predsednica Veća srpske nacionalne manjine Ljubica Hinić. Ukazale su na potrebu dovođenja struje i vode u novoizgrađenu kapelu na pravoslavnom groblju, asfaltiranja prostora uz groblje i izgradnje parkirališta. Načelnik je obećao da će obezbediti i sredstva za rad srpskog manjinskog Veća čiji bi deo bio usmeren na mlade. Želja im je, kako ističe predsednica Ljubica Hinić, da decu obraduju poklonima za Savindan.

Na području Vukovarsko-sremske županije deluje 15 srpskih manjinskih veća, 3 gradska i 12 opštinskih čiji rad koordiniše županijsko Veće srpske nacionalne manjine

– Veća imaju mogućnost korištenja sredstava za kapitalne donacije Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća čime će doprineti i sredinama u kojima žive – istakao je predsednik županijskog VSNM-a Svetislav Mikerević.

Zamenik župana Srđan Jeremić je ukazao i na mogućnosti povezivanja opštine Tovarnik sa opštinama iz Republike Srbije s ciljem korištenja EU fondova za prekogranične projekte. U tom kontekstu, planirana je zajednička poseta opštini Šid.

Foto: VSNM Vukovarsko-sremske županije

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.