Drugi broj Almanaha “Dobra voda” promovisan u Srpskom kulturnom centru Vukovar

Spread the love

U prostoru Srpskog kulturnog centra Vukovar sinoć je u sklopu programa “SKC sredom” održana promocija drugog broja Almanaha “Dobra voda”.

– Vrlo sam zadovoljan što smo uspeli da izdamo i drugi broj Almanaha “Dobra voda”. On je upravo ono što almanah treba da bude, dakle knjiga u kojoj se nalaze raznovrsni, različiti prilozi i u kojoj ima za svakoga po nešto. To je knjiga koja bi trebala rado da se uzima u ruke i da dospe do najšireg kruga čitalaca. Važno je i što smo ovaj broj almanaha ostvarili isključivo osloncem na vlastite snage i zato mislim da je uvek potrebno naglašavati koliko su dragoceni novi saradnici koje uvek pozivamo. Ljudi nisu svesni šta sve znaju i šta se sve može otkriti, a ponekad je traganje za nekim podacima vrlo mukotrpno. Ne moraju to uvek biti ni veliko studije, ni veliki članci neka to budu i sitni prilozi, ali da ostavimo trag – rekao je urednik almanaha je Borivoj Čalić.

Ove godine almanah su osvežili i novi saradnici i nove teme.

– Saradnici su definitivno novi kvalitet jer imamo, ono što mislim da je veoma važno, priloge iz oblasi etnologije odnosno narodne kulture, za koju mislim da nikad nije previše istraživanja na tu temu pogotovo zbog toga što su u tom pogledu naši prostori relativno slabo istraženi. Ima vrlo zanimljivih članaka. Sviđa mi se što je na jedan dobar način povezana i prošlost i sadašnjost. Od pregleda vukovarske rok scene, preko etnografskih tema so izvanrednog rada kolege Veljka Maksića o spomeniku kralju Aleksandru u Vukovaru gde je on uneo i jednu novu perspektivu u čitavu tu priču odnosno o značenju spomenika u nekom prostoru i za neki prostor i o promeni uloge i funkcije spomenika kroz vreme – zaključuje urednik Čalić.

SKC Vukovar – promocija Almanaha “Dobra voda”

Almanah pod nazivom “Dobra voda” pokrenuo je Srpski kulturni centar Vukovar prošle godine, a po rečima Srđana Sekulića direktora SKC-a Vukovar inspiraciju za naziv našli su u prethodnim izdanjima “Dobre vode” iz 90-ih godina prošlog veka u izdanju tadašnjeg Srpskog kulturnog centra.

– Prošle godine smo uspeli izdati prvi almanah, došli smo na ideju da to bude jedan godišnjak, sa jedne strane da prati aktivnosti Srpskog kulturnog centra i sve ono što u okviru naše ustanove, a sa druge strane da sopstvenim snagama pokušamo da iznesemo različite tekstove, o različitim temama koje su vezane za Srbe na ovom prostoru, ali i uopšte razne kulturološke teme. Ovaj drugi broj je ugledao svetlost dana i nadam se da nećemo na tome stati nego da ćemo već i za kraj ove godine pripremati, odnosno na neki način smo već i počeli da pripremamo treći broj almanaha – rekao je direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.

Pored urednika Borivoja Čalića i direktora Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđana Sekulića o drugom broju almanaha govorili su pomoćnik urednika i lektor Dejana Ocić kao i tehički urednik Slavko Bubalo.