26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

ZVO pruža besplatnu pravnu pomoć na terenu, danas su boravili u Opštini Borovo

4 min read

S ciljem zaštite prava pripadnika ovdašnje srpske zajednice, Zajedničko veće opština iz Vukovara ponovo je pokrenulo akciju pružanja besplatne pravne pomoći na terenu, na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Nakon što su prošle srede posetili Markušicu, danas je pružanje besplatne pravne pomoći organizovano u opštinskoj zgradi u Borovu, u vremenu od 9 do 12 časova.

– Pravna pomoć koju pružamo odnosi se na primarnu besplatnu pravnu pomoć u vidu opštih pravnih informacija, pravnih saveta, sastavljanja podnesaka pred javnopravnim telima, Evropskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama i na pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rešavanju sporova. Oblast u kojima se pruža besplatna pravna pomoć je višestrana i odnosi se na više zakonskih propisa, koji se odnose na stambeno, radno, penziono, zdravstveno, porodično, prekršajno pravo, ovrhe i ostale propise sa kojima se građani najčešće susreću i zbog kojih trebaju pravnu pomoć. Najčešće građanima pomažemo u vidu usmene pravne pomoći putem pružanja pravnog saveta, zatim pisanja dopisa, prigovora, molbi, žalbi, tužbi i podnesaka – rekao je u izjavi za Radio Borovo pravnik Neven Lukić, samostalni stručni saradnik za ljudska prava u Odboru za ljudska prava Zajedničkog veća opština.

Osvrnuo se i na nedavne izmene Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

– Izmenama tog zakona je po prvi put omogućeno pripadnicima srpske manjine da ostvare prava koja do sada nisu mogli ostvariti, a to je da im se prizna status člana porodice civilne osobe poginule, umrle ili nestale u Domovinskom ratu i da ostvare pravo na novčanu naknadu ili invalidninu. S obzirom da je prošlo dosta godina od završetka rata, ostao je mali broj prava koja građani srpske nacionalnosti mogu iscrpiti iz ovog zakona, a to je vezano za decu civilnih žrtava rata, jer su to sada odrasli ljudi. Ipak, apelujem na građane srpske nacionalnosti da svako ko ima u porodici člana koji je kao civil poginuo, umro ili nestao u ratu da nam se javi i preda zahtev, kako bi ostvario status člana porodice civilne osobe poginule, umrle ili nestale u ratu ili pravo na novčanu naknadu ili invalidninu, a samim tim kako bi srpske žrtve koje su kao civili poginule, umrle ili nestale u Domovinskom ratu bile zvanično priznate od strane hrvatske države – pojašnjava Lukić.

Besplatnu pravnu pomoć građani će moći dobiti i u Opštini Erdut 13. aprila, u Negoslavcima 20. aprila, a u Šodolovcima 27. aprila. Tokom meseca maja pravnu pomoć pružaće u Markušici 4. maja, u Borovu 11. maja, u opštinama Jagodnjak i Erdut 18. i 25. maja, dok će 1. juna posetiti Negoslavce, a 8. juna Šodolovce. Građanima će na raspolaganju biti svake srede u vremenu od 9 do 12 časova. Građani kojima je potrebna besplatna pravna pomoć mogu se obratiti i u Zajedničko veće opština, na adresi Eugena Kvaternika 1 u Vukovaru.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.