Kroz program “Zaželi” u Opštini Erdut u protekle četiri godine zaposleno 65 žena, koje su brinule o 400 korisnika

Spread the love

U Dalju je u ponedeljak održana završna konferencija projekta “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena II – Projekta zapošljavanja žena na području opštine Erdut”. Projekat ukupne vrednosti 2,7 miliona kuna, u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda. Nosilac projekta je Opština Erdut, a partneri na projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Osijek.

Njegova realizacija počela je 5. oktobra 2020. godine, a završava 5. aprila ove godine, saznajemo od voditeljke projekta Sonje Klajić.

– Kroz projekat je bilo zaposleno 30 žena iz Dalja, Erduta, Aljmaša i Bijelog Brda koje su brinule o 180 korisnika, starijih i nemoćnih osoba. Žene su bile zaposlene 12 meseci, a prošle su i osposobljavanje. Sklopljen je ugovor s Učilištem “Janus” iz Osijeka i 21 žena stekla je kvalifikaciju za pomoćnu kuvaricu. Ta se kvalifikacija vrednuje kao novo zanimanje, koje će moći upisati u radnu knjižicu. Korisnici su svakog meseca dobijali i paket higijenskih potrepština, koji nije velike materijalne vrednost, ali je za ljude s malim primanjima i ta pomoć značajna – navodi Klajićeva.

Na ovom projektu bila je zaposlena i Smiljka Panišić iz Dalja, koja će ove jeseni u penziju. Brinula je o šest korisnika.

– Bake su bile zadovoljne jer žive same i svakog dana me pitaju kada će se nastaviti ovaj program – kaže Smiljka.

Posao je zahvaljujući ovom projektu dobila i Snježana Dukić iz Dalja, koja je bila zaposlena i na prethodnom dvogodišnjem ciklusu programa “Zaželi”.

– Iskustva su pozitivna, kako za nas zaposlene žene tako i za korisnike. Svi smo zadovoljni. Nama je osigurana egzistencija, a oni su zadovoljni da im neko otvori vrata i pomogne. Mi smo sada jedna mala porodica – priča Snježana, koja je brinula o šest korisnika, od kojih najmlađi ima 60, a najstariji 93 godine.

Snježana je starije osobe o kojima je brinula vodila kod lekara, išla po lekove, plaćala račune, kuvala, čistila, išla u nabavku namirnica, ložila vatru i obavljala druge poslove u domaćinstvu.

– Ovaj posao mi znači puno zato što sam u godinama, pred penziju. Pre toga imala sam 21 godinu radnog staža. Poslednji posao pre programa “Zaželi” imala sam 2015. na javnim radovima. U prethodnom ciklusu ovog programa prošla sam edukaciju za negovateljicu, a sada za pomoćnu kuvaricu. Nadam se novoj prilici za posao, što s nestrpljenjem očekuju i korisnici, koje i danas obilazim – rekla nam je Snježana na završnoj konferenciji projekta u prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut u Dalju.

Na značaj programa zapošljavanja žena “Zaželi” osvrnula se i direktorica Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut Bojana Orsić.

– To je program koji je na području opštine Erdut polučio izvanredne rezultate. Mi u PORC-u smo izradili tri projektna predloga, dva za Opštinu Erdut i jedan za Centar za mlade Dalj. Sva tri projekta u okviru programa “Zaželi” su odobrena. Ukupna vrednost ta tri projekta je preko 7,7 miliona kuna, zaposleno je 65 teže zapošljivih žena koje su u tom periodu, od 2018. do 2022. godine, brinule o oko 400 starijih osoba. I mislim da ćemo s nestrpljenjem svi čekati da se otvore konkursi za nove programe i projekte ovog tipa – napominje Orsićeva.

I načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić nada se skorom nastavku ovog programa.

– Korisnici su prezadovoljni, što je pokazatelj da je ovaj program dobro “pogođen”. Uspeli smo zaposliti i određen broj teže zapošljivih žena. Nadamo se da će Vlada prepoznati potrebu za skorim nastavkom ovog programa, što će omogućiti nova zapošljavanja i nastavak brige o starijim i nemoćnim osobama. Svi se nadamo nastavku programa “Zaželi” u nekom većem obimu. U suprotnom, moraćemo pisati projekte i tražiti novac iz EU fondova – poručio je načelnik Vesić.

Iako na području Opštine Erdut postoji desetak privatnih domova za starije i nemoćne, a u najavi je i otvaranje novih, stariji ljudi sa sela teško se odlučuju na odlazak u domove, žele ostati u svojim kućama, ali im je potrebna pomoć. Zahvaljujući ovakvim programima, kojima se unapređuje kvalitet vaninstitucionalne brige o starijim i nemoćnim osobama, omogućeno im je da ostanu u svojim kućama.

D.Z.