Izložba nošnji “Srpska žena – vredne ruke” održana u Boboti u organizaciji udruženja Čuvari pravoslavlja i srpske kulture

Spread the love

Udruženje Čuvari pravoslavlja i srpske kulture iz Bobote u subotu je u Domu kulture, u okviru projekta “Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu” održalo izložbu narodnih nošnji “Srpska žena – vredne ruke”. Od februara ove godine, žene okupljene u ovom udruženju, njih 16 šile su i obnavljale nošnje za Kulturno-umetničko društvo “Đoko Patković” iz Bobote. Projekat finansijski podržava Srpsko narodno veće.

– Dobili smo 50 hiljada, od kojih smo planirali da našem Kulturno-umetničkom društvu obnovimo nošnju i sašijemo nešto novo tako da smo u okviru radionica u januaru, februaru i martu napravile dosta toga. Obnovili smo ručnim radom i vezom 16 haljina koje su sad gotove, 16 haljina koje su za slavonsku nošnju i 16 sukanja koje ćemo uvrstiti u nošnju koja već ima belih sremačkih suknji, ali želimo da poduplamo da nošnje budu još lepše jer što više sukanja od šifona i čipke ima nošnja kao i devojke su mnogo lepše i to im jako lepo stoji – rekla je u izjavi za Radio Borovo predsednica ovog udruženja Ljubica Bauković.

Izloženi stolnjaci

Budući da prokekat “Očuvanje kulturne baštine Srba u zapadnom Sremu” traje do 30. juna, planirano je da se sa izradom nošnji nastavi u aprilu i maju, a predsednica ovog udruženja nam je opisala šta se sve moglo videti na ovoj izložbi.

– Tu su peškiri od dereklija, a to su peškiri koje su zvanice nosile u svatovima, to je svekrtva pripremila za zvanice kad su pozivali goste. Zatim je tu ukrasni peškir koji je visio dostruko tako da mu se sa dva dela lice pokrivalo. Ovde su izloženi i peškiri koji su poklanjani deverima i deverušama uz košulju ili materijal koji im je svekrva kupila kad su bili svatovi. Ovde su i bokal i voda koji su se koristili u jutro kad se ustajalo, kad se umivalo i kad su se prale ruke. Zatim su izložene kuvarice koje su bile na zidu, a skidale su se kad su se uprljale čija je namena bila da se zid ne uprlja. Izložen je i stolnjak koji je radila žena koja bi sada imala 120 godina – objasnila je Ljubica Bauković.

Marame, košulje i prsluci

Slavica Toma koja vodi brigu o ekonomatu u Kulturno-umetničkom društvu “Đoko Patković” iz Bobote dala je svoj doprinos u izradi nošnji.

– Sašila sam 14 haljina ili košulja za igre iz Slavonije, 14 haljina za igre iz Leskovca, 14 belih sukanja, 8 dečjih košulja za Slavoniju. Sašila sam kecelje, marame, nekoliko prsluka leskovačkih i slavonskih. Iz ovog projekta je izdvojeno 10 hiljada kuna za materijal za nošnju tako da smo odvojili ono što nedostaje što moramo popunjavati. Budući da znam šta nedostaje išli smo kupiti potrebni materijal nakon kojeg sam šila – s ponosom priča Slavica.

Po završetku projekta Kulturno-umetničko društvo” Đoko Patković” iz Bobote biće bogatiji za 100 nošnji.