Borovo: Celovečernjim koncertom KUD “Branislav Nušić” otvorio novu sezonu

Sinoć je Borovu održan celovečernji koncert narodnih igara i pesama Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Reč je o već tradicionalnom koncertu, kojim borovski “Nušić” otvara novu sezonu, ističe predsednik društva Rado Bosić.

– Nažalost, u protekle dve godine nismo mogli održati ovaj tradicionalni koncert zbog pandemije bolesti COVID-19. Na sreću, ove godine smo s popuštanjem epidemioloških mera uspeli organizovati program, koji je trajao oko sat vremena i u kojem su učestvovali tamburaši i folklorna sekcija u svim uzrastima – rekao je Bosić.

Borovski KUD danas ima više od 120 članova s kojima je rad organizovan u četiri sekcije, folklornoj, tamburaškoj, dramskoj i likovnoj. Najviše je dece i mladih.

– U Školi folklora imamo 35 dece. Najmlađa je vrtićka grupa. To su deca u dobi od 5 i 6 godina. Starija grupa su deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Na repertoaru imamo šest koreografija. Večeras se mlađa grupa predstavila Spletom igara za decu, a stariji Igrama iz Leskovca – rekla nam je voditeljka Škole folklora Zorica Kovačević.

S decom radi i Dušan Latas, voditelj tamburaške sekcije.

– U tamburaškoj sekciji imamo dosta dece, 20-ak mališana koji redovno vežbaju. Podeljeni su u dve grupe. S obzirom da zbog epidemioloških mera ne možemo održavati probe u OŠ Borovo, jedanput nedeljno smo u prostorijama društva, gde održavamo probe. Prošle godine nismo prekidali rad, radili smo i za vreme školskog raspusta. Uglavnom, interes dece postoji i nadam se da će tako biti i u narednom periodu – ističe Latas.

Jelena Kolarević, učenica sedmog razreda Osnovne škole Borovo, član je i tamburaške i folklorne sekcije.

– Sviram tamburicu i igram folklor već 3-4 godine. Volim muziku, uz koju i učim. Idemo na razna putovanja i upoznajemo nove ljude – priča Jelena.

Velika sala Kulturnog centra Borovo bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a svi se slažu da bi ovakvih programa trebalo biti više. Uz roditelje, bake i deke, sinoćnjem programu prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave,  načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Duško Drobić, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić kao i predstavnici borovskih udruženja.

U Kulturno-umetničkom društvu “Branislav Nušić” u toku su pripreme za Smotru dečjeg folklora “Mi smo deca vesela” koja će, kako saznajemo, biti održana uskoro. O datumu i terminu njenog održavanja javnost će biti pravovremeno obaveštena.

D.Z.