Dan narcisa obeležen i u Vukovaru

Spread the love

Prve subote proleća tradicionalno se na gradskim trgovima obeležava Dan narcisa s ciljem podizanja svesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, zloćudne bolesti od koje su u 2020. godini u Hrvatskoj umrle 722 žene.

Dan narcisa obeležen je prepodne i u Vukovaru, javnozdravstvenom akcijom u pešačkoj zoni u centru grada, u organizaciji Lige protiv raka Vukovar i Kluba žena lečenih na dojci te  Društva Hrvatska žena Vukovar.

Ova javnozdravstvena akcija je i humanitarnog karaktera. Uz podelu narcisa i brošura prikupljale su se humanitarne donacije koje će pomoći aktivnostima u borbi protiv raka.

Iako nisu poznati razlozi nekontrolisanog razvoja tumorskih stanica u dojkama, pretpostavlja se da je jedan od razloga oštećenje na genima, a drugi razlozi su vanjski faktori na koje možemo uticati. Rak dojke je jedan od najčešćih tumora kod žena. U Hrvatskoj svaka deseta žena oboli, a incidencija bolesti sve je veća kod žena mlađe dobi. Kako ne postoji način da se bolest spreči cilj je da se ona otkrije u što ranijem stadijumu i da se pravovremeno započne s lečenjem. 

Foto: Grad Vukovar