Održana završna konferencija projekta “Insport” koji sportom pomaže deci i mladima s poteškoćama u razvoju

Spread the love

U Vukovaru je danas održana završna konferencija projekta “Insport” čiji je glavni cilj uključiti decu i mlade s poteškoćama u razvoju u život zajednice kroz sport. Ukupna vrednost projekta je oko milion i 500 hiljada kuna, od čega Evropska Unija iz Evropskog socijalnog fonda sufinansira bespovratna sredstva u iznosu od milion i 246 hiljada kuna. Partneri na projektu bili su OŠ Josipa Matoša Vukovar, Udruženje roditelja dece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići i Grad Vukovar.

– Projekat ”INsport” u trajanju od 3 godine, započeo je 29. marta 2019. godine. Naš cilj je bio uključiti 60 pripadnika ciljne grupe u naše sportske aktivnosti. Pripadnici ciljne grupe su deca i mladi s teškoćama u razvoju. Na kraju provođenja projekta uključili smo njih 65. Sami cilj projekta ”INsport” je bio osigurati veću dostupnost sportskih programa i sadržaja za decu i mlade s teškoćama u razvoju na području grada Vukovara, a svrha ovog projekta bila je povećati inkluziju dece i mladih s teškoćama u razvoju kroz život zajednice kroz sport – rekla je voditeljka projekta Ivona Vrebac, koja ističe da će se provođenje sportskih aktivnosti nastaviti i nakon završetka projekta. Tome se nada i Mirela Posarić, direktorka Osnovne škole Josipa Matoša čiji su učenici bili uključeni u projekat.

– Gotovo cela škola je bila uključena, naravno prema svojim mogućnostima i sposobnostima, tako da su deca izuzetno dobro reagovala na određene sadržaje. Naravno da su svi ti sadržaji bili prilagođeni njihovim sposobnostima. Uvek je bila borba na nedeljnoj bazi čiji je red, kada ko dolazi, tako da su to zaista dobro prihvatila – istakla je Mirela Posarić.

Aktivnosti su se odvijale na bazenima u Borovu naselju, a direktor javne ustanove “Sportski objekti” Ivan Sabo najavljuje nove projekte.

– Jako je važno što ćemo nastaviti sa svim aktivnostima nakon ovog projekta. Što se tiče novih projekata mi ih planiramo, razradili smo neke ideje. Trenutno je u fazi pauza između poziva za prijavu projekata i nadam se da ćemo od sredine 2023. moći krenuti sa novim prijavama jer ideje i gotove programe već imamo – pojasnio je Sabo. Na značaj projekta Insport ukazao je i pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje i sport Grada Vukovara Darko Dimić.

– Svi projekti koji dolaze iz Evropske Unije su dobrodošli jer povećavaju dodanu vrednost u gradu Vukovaru i donose određena sredstva. Mi smo kroz ovaj projekat uspeli na području Olajnice napraviti spravu za decu u vrednosti od 100 hiljada kuna, ali sama suština projekta je vrlo bitna jer se radi o deci s posebnim potrebama prema kojima svi moramo imati poseban senzibilitet i kroz ovaj projekat se povećava njihova inkluzija u društvo, gde će sigurno takvoj deci biti olakšano da se kroz područje sporta uključe u sve segmente društva i na jedan normalan način povećaju kvalitet života – zaključio je Dimić.

S.J/D.B.