Održana Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije

U Palati srem u Vukovaru ječe je održana prva ovogodišnja Koordinacija Veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. Pored usvajanja Izveštaja o radu za prethodnu godinu i Finansijskog izveštaja prva točka dnevnog reda bio je projekat “Dunav nas spaja” na kojem Koordinacija radi duži niz godina. Na početku sednice direktorica Razvojene agencije Vukovarsko-sremske županije Zrinka Čobanković je zajedno sa saradnicima nastavila dogovor sa predstavnicima manjina o prekograničnoj saradnji sa Republikom Srbijom i Autonomnom pokrajinom Vojvodinom.

– Zadali smo si da imamo češće sastanke Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina naše županije zato što želimo da intenziviramo rad manjinskih predstavnika koji deluju na ovom našem području. Ovde su i predstavnici Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije. Na ovaj sasatanak su pozvani nakon sastanka kojim smo održalči kod njih i nakon čega su izradili draft radnu verziju projekta “Dunav nas spaja” i želimo s njima proći kroz sve elemente ovog projekta, da vidimo šta se još može nadopuniti i nadograditi. Tako ćemo doći do finalne verzije projekta koja će biti spremna za apliciranje. Našu radnu verziju smo poslali i partnerima u Autonomnu pokrajinu Vojvodina da vide šta smo to mi uradili tako da i od njih očekujemo povratni odgovor kako bismo to objedinili u jedan projekat koji ćemo onda, do kraja aprila i prezentirati u Iloku. – rekao je uoči sastanka zamenik župana iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić.

Predsednik Koordinacije Svetislav Mikerević pohvalio je sva Veća i predstavnike nacionalnih veća što su uspeli, s obzirom na tešku okolnost pandemije, odraditi aktivnosti koje su planirne u protekloj godini.

Postignut je dogovor da će Dan nacionalnih manjina u Vukovarsko-sremskoj županiji biti održan 7. maja. Na predlog ukrajinske predstavnice Tetyane Kochnyeve raspravljalo se o prihvatu izbeglica iz Ukrajine. Utisak je da se evidentiranje izbeglica i njihov kolektivni smeštaj u nekom od društvenih objekata sporo odvija. Ukrajinska predstavnica Kochnyeva nema podatke od županijskih službi i moli za pomoć u tom pravcu od kolega iz Koordinacije i zamenika župana. Dogovoreno je da se ukrajinskoj prestavnici pomogne i dogovori sastanak nadležnim licama i županom naše županije.

Tekst i foto: S. Mijatović