Izložba likovnih radova Marijana Gazdića ruši predrasude o Down sindromu

Spread the love

U organizaciji Mirovne grupe mladih Dunav, povodom Dana Down sindroma sinoć je u prostorijama Društvenog centra u Borovu naselju održana izložba slika mladog Marijana Gazdića iz Osijeka, kojeg iako ima Dawn sindrom, ništa ne sputava u slikanju i crtanju. Poreda toga bavi se i plivanjem.

Na izložbi su svi radovi koje crtao sam Marijan. Izloženi su radovi sa akrilnim bojama i markerima, a najviše voli da crta prirodu, lov, ribolov i životinje. Kako nam je rekao ovaj mladi umetnik crtanje voli jer voli da radi, mašta i na taj način iskaže svoju kreativnost. Većina njegovih radova na ovoj izložbi bila je nacrtana tankim markerima.

– Marijan već neko vreme dolazi u Mirovnu grupu mladih Dunav na radionice digitalnog crtanja gde smo i otkrili njegov talent za crtanje. Njegovi radovi su puni detalja i nas je taj njegov talent iznenadio tako da je Martina Uglik voditeljka projekta “Za jedno – zajedno” došla na ideju da povodom Svetskog dana Downovog sindroma izložimo njegove radove. Osim što se bavi crtanjem ima i druge talente, bavi se sa sportom. Voli javne nastupe i mislim da je ova izložba s njim dobar pogodak jer on uživa u tome, a i mi s njim – rekla je nakon izložbe Matea Cimeša iz Mirovne grupe mladih Dunav.

Marijan i njegova porodica su iz Valpova, gde je pohađao vrtić i krenio u redovnu školu u kojoj nije bio dobro prihvaćen.

– Marijana smo prebacili u Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijek u kom se školuju deca koja imaju poteškoće i zahvaljujući odlasku u taj centar uspelo se otkriti to što je danas Marijan – mladić koji je po mom mišljenju uspešan. Njegova učiteljica Zorica Đuranić je prepoznala njegov talent u crtanju i tu je sve krenulo, talent se sve više razvijao, uz njegov trud i rad. On je tada imao 10 godina. Prvi rad koji je otišao na takmičenje u Japan je rad “Šokica” sa kolažom i temperom . Bilo nam je jako veliko iznenađenje kad je dobio pohvalu iz Japana – priča ponosno majka Suzana.

Marijanova slika “Šokica” za koju je dobio nagradu iz Japana

– Marijan ove godine puni 25 godina. Danas obeležavamo Svetski dan osoba s Down sindromom, a mnogi smatraju da je to velika poteškoća, on je dokaz da mladići devojke s ovim sindromom mogu iskoristiti svoje potencijale i uživati u životu i biti srećni. Kada smo dobili Marijana i saznali od doktora da ima Down sindrom prognoze njegovog napretka nisu baš bile velike. Često puta smo dolazili na prepreke poput neprihvatanja od sredine, nije bilo lako, ali zahvaljujući suprugu, porodici i prijateljima koji su bili uz nas mi smo uspeli Marijana osamostaliti u puno stvari – zaključila je Marijanova majka Suzana.

Svojim prisustvom Marijanu je podršku dala i Edit Lemal direktorica Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka gde je Marijan završio osnovnu školu, a sada ide u poludnevni boravak.

Tekst i foto: S.M.