Roman Ljubice Biljan “Unomeron: priča jednog dana” predstavljen u Gradskoj biblioteci Vukovar

Spread the love

U Gradskoj biblioteci Vukovar sinoć je predstavljen roman “Unomeron: priča jednog dana” autorke Ljubice Biljan. Roman donosi priču o jednom danu zlostavljane žene u kojem ona ipak pronalazi izlaz. Autorka je kroz roman htela osvestiti žene i društvo o problematici zlostavljanja s obzirom na to da nas ono okružuje.

– Svrha romana je da se društvo osvesti što više o temi zlostavljanja žena, da se sama žena pokuša što više izboriti s obzirom da baš nemamo neke institucije koje se brinu o zlostavljanim ženama. Jeste brinu, ali to nikad nije dovoljno. Mislim da bi ta tema u medijima trebala biti što više. Nadam se da će knjiga pomoći barem jednoj ženi, da je uputi na to da promisli da zlostavljanje nije normalno – kaže autorka Biljan.

Autorka romana Ljubica Biljan i posetioci književnog susreta

Delove romana je čitala Tijana Pavliček, a moderator susreta bila je Eleonora Đekić iz Gradske biblioteke Vukovar.

– Ovu knjigu sam lično doživela tako što se napokon progovara o temi zlostavljanja žena što je prisutno oko nas, ali se malo priča o tome. O zlostavljanu žena treba svaki dan da se govori, ne samo kroz kjiževnost, nego i kroz sve ostale delatnosti kako bi zaštitili položaj naših žena. Što se tiče likova u romanu, lično sam se pronašla možda zato što se radi o osobi mojih godina tako da sam sae mogla uživeti u priču iako u svom životu ne doživljavam takve stvari, ali jednostano kroz autorkino pisanje svako može postati deo nje (glavne junakinje) – pojasnila je Đekićeva.

Ljubica Biljan, pravnica iz Cerne je i autorka romana “Jakobov san” za koji je 2015. godine dobila književnu nagradu “Albatros” i književnu nagradu “Josip i Ivan Kozarac” – povelja uspešnosti 2016. godine.

Tekst i foto: S.M.