Borovo: Za predsednika KUD-a “Branislav Nušić” ponovo izabran Rado Bosić

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova održalo je u četvrtak uveče u velikoj sali Kulturnog centra Borovo svoju godišnju izveštajno-izbornu skupštinu, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Rado Bosić. Njegov zamenik ostaje Dušan Latas, a sekretarka društva Jasna Veselinović. Članovi Predsedništva naredne četiri godine biće Slavoljub Lazić, Radmila Latas, Trivka Adnađ, Stevo Kaman, Boško Popović Mila Landup, Dragan Rakazović, Dana Macut, Marina Nedić i Zorica Kovačević. Predsednik Nadzornog odbora ostaje Slavko Nedić, a članice Senka Romić i Mirjana Kolarević.

Novi-stari predsednik, koji je na čelu društva od 2001. godine, rekao je da je protekla godina bila izazovna. Uprkos ograničenjima koja nameće epidemija koronavirusa društvo je realizovalo 38 programa, od kojih je 18 bilo u Borovu, uključujući i 22. Međunarodni festival folklora i 30. Međunarodnu likovnu koloniju.

Društvo danas ima 124 aktivna člana s kojima je rad organizovan u četiri sekcije, najbrojnijoj folklornoj, zatim tamburaškoj, likovnoj i dramskoj. U planu za ovu godinu je i izdavanje monografije o 30 likovnih kolonija u Borovu te zbirke autorskih tekstova Mile Landup, koja od 1998. godine vodi Dramsku sekciju.

– U subotu, 26. marta održaćemo celovečernji koncert. S obzirom da je došlo do popuštanja mera verujem da će velika sala Kulturnog centra Borovo biti puna. Počele su i pripreme za 23. Međunarodni festival folklora u Borovu, koji se tradicionalno održava u junu. Svoje učešće potvrdila su društva iz Rumenke i Tuzle, a u pregovara se i sa društvom iz Meksika. U planu je i gostovanje Prvog ansambla na međunarodnim festivalima folklora u Grčkoj i Rumuniji – najavio je Bosić.

Pored izveštaja o radu u 2021. godini, na skupštini je usvojen i plan i program rada za 2022. godinu te finansijski plan težak 253 hiljade kuna, od čega je 70 hiljada kuna godišnja dotacija Opštine Borovo za redovan rad i manifestacije. Rad društva sufinansiraju i Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština, Vukovarsko-sremska županija i drugi sponzori. 

Rad Skupštine pozdravili su predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Duško Drobić i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, poručivši da društvo i dalje može računati na pomoć i podršku Opštine Borovo i Vukovarsko-sremske županije. 

D.Z.