Završena izgradnja trenč silosa u Borovu za zbrinjavanje građevinskog otpada

Spread the love

Povodom primopredaje novoizgrađenog trenč silosa u Borovu, koji će služiti za odlaganje građevinskog otpada, u prostorijama Opštine Borovo održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i izvođača radova, građevinske firme 3D Gradnja d.o.o. iz Vukovara, nakon kojeg je upriličen obilazak reciklažnog dvorišta.

U okviru prve faze ovog projekta izvedeni su radovi na izgradnji trenč silosa, manipulativnih površina, temelja za zgradu za radnike opštinskog komunalnog preduzeća i temelja za nadstrešnicu za komunalna vozila te ograde objekta.

Uskoro počinje i druga faza radova.

– U idućih nekoliko dana započeće i druga faza izgradnje na reciklažnom dvorištu, koja podrazumeva izgradnju namenske zgrade za naše radnike, kao i nadstrešnice za vozila – objasnila je Ljiljana Jakovljević, direktorica komununalnog preduzeća “Eko-Dunav” iz Borova.

Trenč silos biće u funkciji u prvoj polovini godine, a omogućiće zbrinjavanje do 200 kilograma građevinskog otpada unutar šest meseci po domaćinstvu.

Ukupna vrednost projekta iznosi približno milion i 100 hiljada kuna i sufinansiran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s iznosom od 150 hiljada kuna, dok ostatak vrednosti projekta finansira Opština Borovo iz svog budžeta.

Načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović ističe da je reč o značajnoj investiciji jer meštanima Borova omogućava da na adekvatan način zbrinu sve kategorije građevinskog otpada.

– Nakon zbrinjavanja građevinskog otpada na zakonom propisan način, njegovim drobljenjem dobićemo novu sirovinu za sanaciju poljskih puteva i na taj način zaokružiti ciklus, da se ono što je otpad ponovo upotrebi kao novostvorena vrednost – rekao je načelnik Baćanović.

Tekst i foto: S.Jovanović, Radio Borovo