U Galeriji OŠ Borovo otvorena izložba o ženskoj modi 70-ih

Povodom Međunarodnog dana žena Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Borovo i Aktiv žena SDSS-a Opštine Borovo organizovali su izložbu o ženskoj modi 70-ih godina prošlog veka. Izloženi su ženski odevni predmeti iz tog vremena, fotografije žena iz Borova, ali i gramofonske ploče s muzikom popularnom tih godina, radio-aparati, gobleni koji su tada krasili svaku kuću, kao i informativni panoi, kako bi posetiocima, posebno mlađim, približili temu.  

Zašto 70-te objasnila je u izjavi za Radio Borovo predsednica borovske “Prosvjete” Radmila Latas.

– Obično se žene povezuje s ormarima punim garderobe pa zašto ih onda ne pokazati?! Zašto 70-te? Tih godina je bila velika ekspanzija, privredna, kulturna i zabavna, a to se ogleda i u modi tog vremena. To šarenilo boja u modi, jarke boje, veselje i radost hteli smo preneti i na današnje vreme, koje nije baš tako veselo i šareno. UN je 1975. godine proglasio 8. mart za Međunarodni dan žena pa ima više poveznica da te 70-te budu baš ovako prikazane – rekla nam je Radmila Latas.

Na izložbi je izložena i venčanica Ljubice Mirosavljević iz 1973. godine.

– Sad će biti 49 godina. Venčanica je dobro očuvana kao i brak – priča Ljubica, koja ističe da je za uspešan brak važno međusobno razumevanje, poštovanje i vernost.

Izložbom je oduševljena i Vedrana Spasojević, iako je rođena kasnih 80-ih godina.

– Izložba je divna i inspirativna, čak i za nas koji u to vreme nismo bili rođeni. Oslikava jednu sjajnu prošlost i ja sam oduševljena, i odećom koja se tada nosila i ovim ljudima koji su nosili tu modu, baš su je lepo nosili, shodno svom vremenu – ističe Vedrana.

Izložba je u 70-te vratila i direktora Osnovne škole Borovo Tihomira Jakovljevića.

– Te 70-te bile su po svemu najlepše. Jedno srećnije vreme. Bili smo puno mlađi i skromniji. Bilo je uzbudljivije.  Izložba mi se veoma sviđa. Pogotovo videti neke poznate ljude u mladim danima. Prelepo je i budi emocije – kaže Jakovljević, koji je svim ženama čestitao Međunarodni dan žena.

Kako su najavili organizatori, izložba će u Galeriji OŠ Borovo biti postavljena narednih 14 dana. 

D.Z.